Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Náklady na plánovaný most na Trojmezí se odhadují už na 120 milionů

Odhadované náklady na plánovaný most na Trojmezí u Hrádku nad Nisou už narostly na 4,8 milionu eur (přes 120 mil.Kč). Relativně prostý projekt lávky z roku 2008, která by měla propojit Česko, Německo a Polsko, se postupně rozrostl. Takový projekt bude možné uskutečnit jen v případě, že se na něj podaří zajistit peníze z Evropské unie, řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Jedním z důvodů zdražení projektu je obtížné zakládání stavby v nestabilním podloží, což si vyžádalo přepracování plánů. Nový projekt počítá se zavěšením mostu na ocelových lanech. Podle Půty by ale samosprávy nebyly schopny takovou stavbu zaplatit z vlastních rozpočtů bez dotace. „Navíc jsem poslední vizualizace viděl a nejsem si jistý tím, že by lidé tak výrazné dílo v krajině přijali," poznamenal liberecký hejtman. Možností by tak podle něj bylo vrátit se k jednodušším návrhům.

„Česko a Polsko propojené už jsou, chybí pouze přemostění Nisy do Německa. Možná by stačila jednoduchá lávka, která by vedla z Německa do Čech nebo Polska," řekl Půta. Věci by se podle něj měly začít dávat do pohybu. „Požádám starostu Hrádku nad Nisou Josefa Horinku, aby do konce března zorganizoval setkání se starosty Žitavy a Bogatyně a s projektanty, kteří by nastínili reálné možnosti," dodal hejtman.

Historie mostu

O výstavbě společného mostu na bodu Trojmezí se začalo mluvit už v roce 2004 u příležitosti vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru. Při té příležitosti byl postaven nad Oldřichovským potokem u Hrádku dřevěný mostek, který propojil českou a polskou stranu. V plánu bylo, že ho do dvou let nahradí nový most. Symbolicky by se jeho tři větvě vedoucí z každé země měly spojit uprostřed řeky Nisa. V roce 2006 pak v rámci mezinárodního workshopu navrhli studenti podobu mostu. Stavba ale dosud nezačala. Problémem jsou rozdílné stavební předpisy v jednotlivých zemích, ale i otázka financování projektu.

Autoři | Foto Studie Most spojující tři země, tři národy, 2015

Štítky ČR, Německo, Polsko, stavby, správa, turistika, Liberecký kraj, Trojmezí, projekt, Česko, Martin Půta, Hrádek nad Nisou, Evropská unie, Starostové pro Liberecký kraj, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady na plánovaný most na Trojmezí se odhadují už na 120 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.