Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Žádost o odpis zásob na Tlustci nemá podle opozice šanci uspět

Liberecký kraj požádá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) o odepsání zásob kamene na kopci Tlustec. Majitel lomu usiluje o obnovení těžby, což se nelíbí místním obyvatelům. Podle kraje je odpis zásob jedinou možností, jak zabránit obnovení těžby a ukončit letité spory o lom. Odeslání žádosti ministerstvu schválili krajští zastupitelé, podle opoziční Změny pro Liberecký kraj je naděje na úspěch mizivá a vše působí pouze jako prázdné předvolební gesto.

Se zásobami kamene na Tlustci počítá podle opozice Regionální surovinová politika Libereckého kraje schválená v roce 2011 i její aktualizace, na níž se pracuje od roku 2017. Podle krajského zastupitele Josefa Šedlbauera (Změna pro Liberecký kraj) by tak měl kraj nejprve zásoby kamene na Tlustci ze svého dokumentu vyřadit. MPO dnes podle něj nemá žádný důvod pro to, aby zásoby kamene na Tlustci odepsalo.

„Surovinová politika Libereckého kraje vychází z celostátního materiálu. Liberecký kraj byl první, který ji před lety zpracoval na svém území. Koncepce mapuje situaci na území Libereckého kraje, nemůžeme se tvářit, že Tlustec na svém území nemáme. Surovinovou politikou nelze zakázat těžbu na Tlustci, ani to ložisko ze zásob vyřadit," řekla v reakci radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO).

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). V letech 2003 a 2004 byla těžba krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. Nový vlastník - Kamenolom Brniště, usiluje o obnovení těžby od roku 2012. Ročně chce těžit až 840 tisíc tun kameniva po dobu 20 až 30 let.

Šance na obnovení těžby čediče na Tlustci se zvýšily v závěru loňského roku, když MŽP udělilo výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. O samotném obnovení těžby čediče bude rozhodovat báňský úřad. Jedním z účastníků řízení bude obec Brniště, která dala souhlas s obnovením těžby a dohodla se s kamenolomem na kompenzacích. Obyvatelé obce se ale postavili proti. Obávají se ztráty vody, otřesů způsobených těžbou i nadměrné dopravní zátěže, sepsali proto petici za vyhlášení referenda. To se uskuteční 15. května.

Autoři | Foto geocaching.com

Štítky Tlustec, Liberecký kraj, opozice, změna pro Liberec, těžba, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, politika, Radka Loučková Kotasová, Český báňský úřad, KAMENOLOM BRNIŠTĚ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádost o odpis zásob na Tlustci nemá podle opozice šanci uspět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.