Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Počet vlků v české krajině se zvyšuje. Nejvíce se smečkám daří v pohraničních oblastech

Z výsledků z monitoringu šelem za rok 2019 vyplývá, že v do území České republiky zasahuje celkem osmnáct vlčích teritorií, což je o dvě více než v předchozím roce. Zvýšil se i počet evidovaných vlčích smeček a to o tři.

Výsledky monitoringu vychází z fotopastí, prokázaných případů rozmnožování vlka nebo opakovaných věrhodoných nálezů stopních drah a trusu. „Situace v České republice v podstatě kopíruje další evropské země,“ řekl Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA. 

Na monitoringu šelem na českém území se podílejí Hnutí DUHA Olomouc, Mendelova univerzita v Brně, eská zemědělská univerzita v Praze, Správa národního parku Šumava a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Vedle České republiky se vlci v současné době vyskytují ve všech větších státech v Evropě. V monitoringu šelem pomáhá například i genetická analýza a další metody. „Díky velkému úsilí se nám podařilo vytvořit integrovaný systém, který nám umožňuje kombinovat data z terénu i laboratoře,“ komentoval Pavel Hulva z Univerzity Karlovy, kde se zabývá genetickým monitoringem vlka. „Díky tomu získáváme přesnější představu i procesech, které v populacích vlka probíhají,“ dodal.

Vlci osdilují nejčastěji české pohraničí. A právě v těchto hornatých a lesnatých oblastech by se mohla vlčí populace rozšiřovat i v následujících letech. „Vzhledem k vysoké mobilitě tohoto velkého savce a většímu počtu jedinců na našem území lze očekávat také více případů pozorování jednotlivých migrujících zvířat nebo případů kolizí s vozidly,“ sdělil Aleš Vorel, akademický pracovník České zemědělské univerzity v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com, selmy.cz

Štítky šelmy, vlk, monitoring, Hnutí DUHA, Česko, Mendelova univerzita v Brně, Správa Národního parku Šumava, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Univerzita Karlova, Evropa, Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet vlků v české krajině se zvyšuje. Nejvíce se smečkám daří v pohraničních oblastech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.