Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nezbláznit se z EET. Parta z Jablonce vytvořila pokladnu Bertu pro malé podnikatele

Květen 2020 je pro mnohé podnikatele velkým strašákem. Odstartují totiž poslední dvě vlny EET. Jen těžko si ale představíme třeba kominíka, jak šplhá po střechách s pokladnou a tiskárnou za pasem. Řemeslníkům a drobným podnikatelům mohou pomoci různé systémy. A jedním takovým je právě Berta.

Proč Berta? Jestli jste čekali nějakou sofistikovanou zkratku nebo hlubší myšlenku, tak jste vedle. „Původně jsme si při vymýšlení říkali něco jako Berte Bertu. To jsme nakonec nepoužili, ale Berta zůstala,“ říká s úsměvem jeden z autorů Jura Ibl.

Za pokladnou Bertou stojí čtveřice Jablonečáků v popředí právě s Jurou Iblem a jeho ženou Verčou. Jejich jména jsou vám možná povědomá. Stojí totiž mimo jiné také za oblíbenými Tatrhy nebo projektem Jizerská koruna.

To, co by mělo stát tisíce, jsme udělali za pár stovek

A Berta je jejich nejmladším výtvorem. „Vše začalo tak, že jsme hledali nějaké jednoduché řešení na evidenci tržeb. Ale protože jsme ho nenašli, tak jsme s ním sami přišli,“ vzpomíná Ibl. Tohle ale bylo ještě dávno před Bertou. Tahle pokladna má svou starší „ségru“ v podobě Malé pokladny. A Berta je takovou vylepšenou verzí, která prošla evolucí a sedí na míru současným požadavkům.

Dali hlavy dohromady a bylo to. Zrodila se Malá pokladna a o něco později Berta. Tak snadné to samozřejmě nebylo. Vymýšlení celého systému předcházelo také detailní prostudování zákonů. Ale prý když už jednou znáte EET, tak je to brnkačka.

Hlavní společnou myšlenkou všech autorů bylo najít řešení, které ulehčí podnikatelům, ale nebude se omezovat jen na EET. „Prostě jsme chtěli vytvořit takový systém, který z EET za tisíce udělá záležitost za pár stovek. Zároveň jsme ale chtěli, aby Bertiny funkce byly pro uživatele příjemné a celkově jim usnadnily práci,“ vysvětlil Ibl.

Místo papírové účtenky kód

Berta funguje jako jednoduchá appka v telefonu. Nepotřebujete k ní tiskárnu ani žádný terminál. Je tak ideálním řešením pro různé řemeslníky, trhovce a další malé podnikatele. „Samozřejmě pokud máte hospodu, tak stejně pokladnu potřebujete. Naopak pokud byste měli účtenku vydávat spíš výjimečně, je i Berta pro vás zbytečná a stačí vám bezplatné formuláře, které najdete na internetu. I v takovém případě rádi lidem poradíme.“

Jura Ibl se snaží podnikatelům pomoci i prostřednictvím videí

Berta je tak taková pokladna mezi. K jejímu provozu stačí obyčejná data a prý jich moc ani nesežere. Navíc k jejímu provozu není nutná ani tiskárna. Ta se totiž může zaseknout, zrovna vypadne signál nebo dojde papír. „Tiskárnu jsme vyřešili bločkem. Vlastně je to jednoduchá šatnářská knížka, která má na útržcích speciální kódy. Tyto kódy jsou předem načteny do telefonu a uživatel zákazníkovi za přijatou platbu vydá jeden tento papírek a zákazník si účtenku najde na netu,“ říká Jablonečák. Pokud ale někdo na tiskárně trvá, není problém ji připojit.

Berta začne fungovat v březnu. Do spuštění EET si ji budou moci lidé vyzkoušet zcela zdarma.

Samozřejmě že i Berta je business, ale autoři 70 procent výdělku věnují věnují lidem, kteří jsou ochotní podnikatelům s EET pomáhat. „Chceme vybudovat síť lidí, kteří ve svém městě a okolí budou k dispozici uživatelům pokladny. Místo neosobního call centra tak může Pepovi v malé hospodě poradit třeba kamarád Franta, ten si tak navíc může něco málo přivydělat,“ konstatuje Jura.

EET bych zrušil

Přestože Jura Ibl vlastně na EET vydělává, s tímto způsobem evidence tržeb nesouhlasí. „Ano, proč by neměl být nějaký nástroj, kterým si bude stát sychrovat výběr daní. Ale zrovna EET je ta nejhorší varianta, která podle mě nedává smysl. Je to vlastně trvalý dozor. A navíc podnikatelům vůbec nic nepřináší. Kdyby aspoň stát podnikatelům zjednodušil například daně,“ komentuje Jura a pokračuje: „Takhle ale podnikatelům přináší evidence jen stres a další náklady. Nehledě na to, že když to bude chtít někdo obcházet, tak si stejně cestu najde.“

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv autorů pokladny Berty

Štítky Berta, pokladna, EET, evidence, tržby, ekonomika, podnikání, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezbláznit se z EET. Parta z Jablonce vytvořila pokladnu Bertu pro malé podnikatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.