Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Královnou českých krmítek je sýkora koňadra. Obhájila své vítězství v loňském roce

Do letošního sčítání ptáků na krmítkách, které probíhalo o druhém lednovém víkendu, se zapojilo na 21 tisíc lidí. Touto akcí se Česká společnost ornitologická snaží opakovaně zjistit, kteří ptáci navštěvují v zimě krmítka.

A jak se ukázalo, stejně jako v loňském roce je největší návštěvnicí krmítek sýkora koňadra. „Zaznamenalo ji 91 procent pozorovatelů. Zároveň se ze všech druhů koňader vyskytovala v největších hejnech,“ sdělila za ČSO Alena Skálová.

Na druhém místě za sýkorou koňadrou se umístil vrabec polní, za ním vrabec domácí, sýkora modřinka, hrdlička zahradní a zvonek zelený. Dobrovolníci během dvou dnů sledovali na 436 tisíc ptáků. Díky těmto datům mají ornitologové přehled i o tom, kterých druhů přibývá a kterých naopak ubývá.

„Skokanem roku je sojka obecná. Zatímco loni přilétla na každé deváté krmítko, letos byla na každém pátém,“ řekla Skálová. Nejaktivněji se do sčítání zapojila žena z Kostic na Břeclavsku. Ta zaslala rekordních 19 sčítání. Při každém sčítání museli pozorovatelé strávit na místě alespoň hodinu.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky sýkora, koňadra, ČSO, ornitologové, ptáci, sčítání, krmítko, sýkora koňadra, Alena Skálová, okres Břeclav, Kostice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královnou českých krmítek je sýkora koňadra. Obhájila své vítězství v loňském roce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.