Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecká radnice na hodinu zhasne. Upozorní na ochranu klimatu

Také Liberec se symbolicky připojuje k akci Hodina Země. Radnice se tak večer na hodinu zahalí do tmy a bude vypnuto její osvětlení.

„Město tímto symbolickým gestem dává najevo, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Do happeningu se mohou snadno zapojit i Liberečané. Stačí, když v sobotu 28. března ve zmíněný čas zhasnou doma světla," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu – začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

K Hodině Země se připojují všichni, kdo si uvědomují naše ohrožení klimatickou krizí způsobenou zejména používáním fosilních paliv – uhlí, ropy, zemního plynu. Důsledkem je i extrémní počasí – vlny veder, sucho, přívalové povodně, suchem oslabené lesy napadené kůrovcem.

V České republice se k akci loni připojilo 165 měst, včetně 13 z 26 statutárních měst. Menší obce na hodinu zhasly veřejná osvětlení, větší města alespoň některé významné dominanty. Zhasla pražská Petřínská rozhledna, radniční věž v Ostravě nebo plzeňská katedrála. Řada obcí si navíc dobrovolně uložila různé klimatické závazky.

Hodina Země

Hodina Země je největší celosvětový happening současnosti. První ročník se uskutečnil v roce 2007. Vznikl z naděje, že můžeme zlepšit svět, ve kterém žijeme. Je globální demonstrací snahy lidí po celém světě o šetrnější přístup k životnímu prostředí. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin – zhasnutí světla – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky radnice, Liberec, hodina země, podnebí, Země, Fidži, Samoa, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká radnice na hodinu zhasne. Upozorní na ochranu klimatu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.