Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nedostatek tkalounů na roušky vyřešili v Bílém Potoce po svém. Pustili se do výroby vlastního

Látky i tkalouny, gumičky a vlastně vše použitelné na výrobu roušek se díky aktuální situaci stalo nedostatkovým zbožím. V Bílém Potoce na Liberecku oprášil starosta Pavel Šercl oplétací stroj ve zdejším Jizerskohorském technickém muzeu a spustil tak výrobu vlastního tkalounu.

V nouzi dokáží lidé mnohé. A takový alternativní tkaloun vytvořený v Bílém Potoce to jen potvrzuje. „Nápad vzešel samozřejmě z nouze o tkaloun na roušky, které šije řada dobrovolníků v naší obci,“ uvedl starosta Pavel Šercl. Ten se rozhodl spustit stroj, který v minulosti občas viděli v běhu třeba návštěvníci muzea.

Přestože nejde o speciální stroj na výrobu tkalounu, zvládá ho vytvořit velmi dobře. „On to není přímo stroj na tkaloun, ale takzvaný oplétací stroj, který dovede takové ty oplety provázků nebo třeba i elektrických kabelů jaké lze spatřit třeba u žehliček. Pokud se do středu úpletu nic nevpouští, tak to dělá takovou dutou tkaničku, která se válcuje mezi odtahovými válci,“ komentoval starosta.

Samotný stroj pochází z devadesátých let. Tehdy ho vyráběla Novojičínská firma Dotex. Podle starosty je ale konstrukce podobná i mnoha starším strojům. „Máme zde i stroj na krajky z roku 1920, který funguje na velice podobném principu. Jeho konstrukce je o mnoho komplikovanější a obsahuje i takzvaný žakár, což jsou vlastně děrné štítky v nekonečném pásu a ty celou práci stroje řídí. Oba tyto stroje a mnohé další byly do muzea získány v rámci dlouholeté spolupráce s Fakultou textilní TUL, kde byly využívány zejména v dílnách,“ vysvětlil Šercl.

Vytvořený tkaloun využijí dobrovolníci

Vzhledem k tomu, že takto aktivně se začal stroj využívat teprve před pár dny, zatím není jasné, kolik toho vlastně zvládne uplést. O žádná závratná čísla ale nepůjde. Pavel Šercl k tomu dodává: „Není nijak závratné číslo, ale na pokrytí výpadků dodávek v naší obci to stačí. Nejpracnější je příprava nových návinek s nitěmi, které se musí soukat na samostatném stroji a ten je skutečným veteránem z roku cca 1917.“

Ač se to nemusí znát, právě instalace šupek do oplétačky je velmi náročná. Trvá od tří do pěti hodin. Veškerý vytvořený tkaloun využije obec pro tvorbu dalších roušek. V příštím týdnu má navíc obec přislíbený 100% bavlněný materiál z TULky.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Šercl

Štítky rouška, Bílý Potok, koronavirus, výroba, Liberecký kraj, Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek tkalounů na roušky vyřešili v Bílém Potoce po svém. Pustili se do výroby vlastního  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.