Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do přehrady stále tečou splašky. Město přispěje na vybudování domovních čističek

Liberec letos zřídí pro čtvrť Harcov dotační program na vybudování domovních čistíren odpadních vod. Zároveň chce v této lokalitě vybudovat i novou splaškovou kanalizaci za 30 milionů korun. Náměstek primátora Jiří Šolc (SLK) uvedl, že si od toho slibují zlepšení čistoty vody v přehradě Harcov, jejíž opravu a odbahnění za 300 milionů korun připravuje Povodí Labe. „Budeme se snažit zajistit na přítocích, aby do harcovské přehrady tekla voda čistější," uvedl náměstek.

Přehrada je napájená z Harcovského potoka a s dešťovou vodou se do ní dostávají splašky. V Harcově převažují rodinné domy a zástavba je hodně roztříštěná, kanalizace tam chybí. Podle Šolce zatím nevědí, kolik domů nesplňuje požadavky na čistotu vypouštěných vod. Tato data by město mělo mít do několika týdnů. „Provedeme dotazníkové šetření, nějaká šetření na místě," uvedl náměstek.

Dotační program bude určený pro domy, u nichž technicky není možné nebo se ekonomicky nevyplatí napojit je na splaškovou kanalizaci. Náměstek předpokládá, že letos budou přispívat jen na projektové dokumentace a od příštího roku na první stavby. Příspěvek města pokryje maximálně 50 procent nákladů, u projektové dokumentace bude horní hranice pro jednoho žadatele 15 tisíc korun a pro výstavbu domovní čistírny 50 tisíc až 110 tisíc korun podle počtu obyvatel žijících v domě.

Ke zlepšení čistoty vody v Harcovském potoce by mělo přispět i vybudování splaškové kanalizace pro ulice Lukášovská, Kadlická a Na Výběžku. Nyní se zpracovává projektová dokumentace, město za ni zaplatí 1,5 milionu. „S realizací díla počítáme v souběhu s odbahňováním přehrady, aby po dokončení prací byla voda v přehradě čistější," dodal Šolc. Rekonstrukce přehrady zřejmě začne v příštím roce, plánovaná je na dva roky.

Přehrada Harcov je jedním z mála veřejných míst, kde je možné se v létě ve stotisícovém Liberci koupat venku. Kvalitu vody sledují hygienici, v minulých dvou letech nebyla od srpna kvůli přemnoženým sinicím vhodná ke koupání pro vnímavé jedince, mezi než patří děti, těhotné ženy či alergici.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky voda, odpady, rekreace, Liberec, přehrada, kanalizace, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Povodí Labe (státní podnik), projektová dokumentace, Harcovský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do přehrady stále tečou splašky. Město přispěje na vybudování domovních čističek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.