Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ohromné smečky nebo extrémně přítulný vlk. Vlčí hoaxy nahrazují pohádku O Karkulce

Že vlk v dnešní snědl karkulku i s babičkou a ty mu pak vyskákaly z břicha? Tomu by už asi nikdo nevěřil. Zato fotkám a videím, které se virálně šíří po sociálních sítích, uvěří veřejnost snadno. I když se třeba místo vlka jedná o psa nebo záběry pochází úplně odjinud.

Na takové vlčí hoaxy se snaží upozornit zástupci Hnutí DUHA Olomouc, které se dlouhodobě věnuje monitoringu velkých šelem na území České republiky. Pokud se na sociálních sítích objeví podezřelé fotografie nebo videa vlků, snaží se dopátrat jejich opravdový původ.

A často se tak dostanou daleko za hranice Česka. Třeba jako u snímku zachycujícího vlčí smečku, která se měla údajně pohybovat v Krušných horách okolo Vejprt, se ukázalo, že jde o záběry z Ukrajiny. „Fotografie přitom ve skutečnosti pochází z Ukrajiny, konkrétně z oblasti Národního parku Skole Beskids, který fotografie sdílel na svém facebooku. Všechny fotografie jsou také dostupné třeba na internetovém deníku dyvys.info,“ uvedla Anna Řezníčková, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek.

Tento snímek měl zachycovat českou směčku. Jenže vznikl na Ukrajině.

Ani přítulný vlk ani smečka probíhající před rolbou

Jedním z nejznámějších videí, které v posledních měsících problesklo internetem, pocházelo z Lužických hor. Pan Chmelík zveřejnil na facebooku video zachycující údajného vlka, který se klidně pár metrů od člověka krmí. „Dokonce se prý mělo zvíře muži před samotným natočením videa otřít o nohu. Ukázalo se ale, že údajný vlk je ve skutečnosti zaběhnutý československý vlčák,“ sdělila Řezníčková.

Původní video sice autor stáhl, ale po sociálních sítích se šířily jeho další záběry z tohoto setkání s „vlkem“. Během jediného měsíce se tak postupně objevovala tato videa, která měla být natočena na různých místech. Jednou mělo jít o vlka z Klášterce, podruhé mělo být zvíře spatřeno u Kraslic, jindy zase u Rotavy. Původní zaběhlý pes se tak během pár týdnů stal velkým tématem a pro mnoho lidí i strašákem nejen v Lužických horách, ale hlavně v Krušnohoří. 

Právě Krušné hory přitahují vlčí hoaxy nejvíce. Není tak divu, že i další z těchto zpráv se týká hlavně této oblasti. V Horní Blatné měla pobíhat smečka před rolbou. Vlci se sice před rolbou opravdu objevili, ale v Tyrolsku. „Krušnohorské koordinátorce přišel 24. února během několika hodin od dvou různých myslivců snímek, na kterém několik vlků probíhá před sněžnou rolbou. Po našem opětovném pátrání jsme video našli na několika německy píšících serverech, které se shodují na původu snímku v jižním Tyrolsku.“

Jak se ukázalo, vlci pobíhali nikoli před českou ale před italskou rolbou.

Video s údajně jizerskohorskými vlky koluje už dva roky

Takové nepravdivé informace se přitom drží na sociálních sítích jako klíště a objevují se opakovaně i po několika letech. Příkladem je video natočené zřejmě z posedu, které se letos v lednu objevilo v komentářích pod článkem informujícím o sražené šelmě u Turnova. Tentokrát mělo jít o vlky v Jizerkách, konkrétně na Hejnicku. Toto video natočené údajně také v Německu nebo opět v Krušných horách koluje internetem více než dva roky. 

Koordinátoři z vlčích hlídek stejně jako odborníci tak varují veřejnost před nepodloženými informace a neoficiálními zdroji. Podobné hoaxy totiž mohou vzbuzovat paniku a strach a může za nimi být cílené dezinformování. „Ptejte se lidí, kteří vám pošlou podobné fotky či videa, odkud je mají a odkud snímky pochází. (A pokud jim je někdo zničehonic poslal přes WhatsApp nebo Messenger bez udání konkrétního zdroje, zbystřete). Případně podobné dokumenty sdílejte a ptejte se, zda už někdo stejnou fotku nebo video nezaznamenal. V případě nejistoty o pravosti některých informací kontaktujte například nás na emailu info@selmy.cz nebo Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR,“ dodává koordinátorka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto selmy.cz, pixabay.com

Štítky vlci, hoax, smečka, Lužické, Jizerské, šelma, Hnutí DUHA, sociální síť, Krušné hory, pes, Facebook, Ukrajina, pohádka, Česko, Tyrolsko, Lužické hory, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, WhatsApp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohromné smečky nebo extrémně přítulný vlk. Vlčí hoaxy nahrazují pohádku O Karkulce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.