úterý 2. března 2021 Anežka

Kavárny a podniky drží nad vodou okénka a eshopy. Přesto většina z nich ještě pomáhá

Jeden den ještě vařili a prodávali kávu, další den zůstaly ale židle v kavárnách a restauracích prázdné. Přestože liberecké restaurace a kavárny teď neprožívají nijak dobré časy a mnoho z nich neví, co je v budoucnu čeká, snaží se pomoci těm nejvytíženějším.

Nejistota, strach ale také odhodlanost a víra... To vše zažívají nejen liberečtí podnikatelé, kterým se kvůli opatřením ve spojitostí s onemocněním COVID-19 zavřel podnik. Kdo může, funguje alespoň prostřednictvím okének. „Celou situaci vnímáme velmi špatně, ale vzájemná solidarita a podpora lidí nám tento stav velmi zlepšuje. Tato situace je pro nás náročná. Vnímáme, že je nestandardní pro všechny podniky v pohostinství nejen v Liberci,“ říká Zuzana Hochmalová ze Sweet City a pokračuje: „Sweet City je součástí pražírny Nordbeans a momentálně je naše okénko kavárny záchranným pilířem firmy. Jako pražírna dodáváme kávu převážně do kanceláří a gastronomických provozů v Česku. Naši odběratelé bohužel museli z velké části provoz přerušit a nebo se ho snaží držet pomocí okének. Většina z nich může svůj podnik dotovat cca 2 měsíce, potom začnou propouštět zaměstnance a budou přemýšlet, jestli své podnikání ukončit, pokud jim stát efektivně nepomůže.

Stálí zákazníci jsou velkou podporou

Právě třeba Sweet City přežívá díky okénku a také kurýrovi, který rozváží kávu a další sortiment po Liberci až domů. Snaží se zachovat provoz v maximálním možném rozsahu. „Zároveň ale pečlivě dodržujeme všechna opatření a nařízení. Museli jsme propustit brigádníky, minimalizovali jsme náklady a stopnuli investice,“ komentuje Hochmalová.

Podobně na tom je kavárna Jedno kafe, která také funguje skrze okénko alespoň v pondělí, středu a pátek. I tam se ale snaží eliminovat dobu, kterou zákazník u okénka stráví. „Tak jako každý podnik, který musel omezit nebo úplně zrušit svůj běžný denní provoz se i nás dotkla opatření, která však vnímáme jako potřebná, stejně jako určitou míru sebekázně, která by se v současné době měla nacházet v každém z nás,“ uvádí brand manažer Marie Jirásková.

Stejně jako ostatní podniky se i Jedno kafe přizpůsobilo nové situaci a rozhodlo se přesunout kavárnu částečně na eshop. „A stejně jako na současnou situaci se adaptujeme i na tu budoucí, jelikož cítíme jistou míru zodpovědnosti ke všem, kteří vykazují jistou míru závislosti na naší kávě. A každý den nepřestáváme děkovat za pevnou základnu zákazníků, kteří nás v těžkých časech drží nad vodou, komentuje Jirásková.

Začínající podniky možná nepřežijí

Jenže ne každý podnik může alespoň provizorně fungovat. Takovým podnikatelům pak opravdu teče do bot. Příkladem je Nejen kavárna, která je kompletně uzavřena. „Vmínám to velmi negativně, neboť jsem se ze dne na den ocitla bez příjmů a mám dvě děti školou povinné, se kterými jsem v současné době doma. A i když vláda schválila sice nějakou pomoc, nemyslím si, že na ni dosáhnu, neboť jsem své podnikání rozjela teprve minulý rok a teprve začátkem tohoto roku se začala situace s mojí kavárnou zlepšovat. Podmínky, které vláda stanovila pro získání jednorázové částky, zřejmě nesplním. Jsem samoživitelka a jediný můj příjem budou asi jen alimenty od manžela, které bohužel nepokryjí veškeré náklady mě a mých dětí,“ vysvětluje majitelka Nejen kavárny.

V rámci podpory alespoň částečně fungujících podniků vznikla na facebooku skupina Restaurace, bary a café Liberec, kde podniky sdílí svou denní nabídku.

Vzhledem k situaci bohužel nedokáže odhadnout, jak se dokáže s celou situací vyrovnat. Podle Novotné by delší trvání současného stavu mohlo ohrozit další existenci kavárny. „Stále musím platit nájem, i když nám pronajímatel prodloužil splatnost faktur za nájemné, neodpustil nám ho a jelikož nemám žádný příjem z podnikání, nevím, kde na nájemné vezmu,“ přiznává majitelka.

Současná situace není lehká. A už vůbec ne pro složky Integrovaného záchranného systému. Některé restaurace a kavárny se ale vlastními silami snaží podpořit zdravotníky nebo další skupiny lidí.

Dalšími podniky, které přežívají skrze okénko, jsou například FofrKafe nebo Omam. „Celou situaci beru tak, že jsou tato opatření nutná, aby se omezilo šíření viru - prostě tak, jak to je. Co týče podnikání, tak obecně pro náš obor je to těžké, protože celé je to závislé na komunikaci a kontaktu s lidmi a tu je teď nutné co nejvíce omezit,“ konstatuje Leoš Pavlata z FofrKafe.

Právě díky alespoň částečnému provozu je kavárna schopná pokrýt alespoň část nákladů. „Pokud bychom museli kavárnu zavřít úplně, tak by byla situace asi horší, ale doufáme, že to nenastane. Stále věříme v nějakou podporu státu, ale uvidíme, zda splníme podmínky, které budou stanoveny, toto je stále nejisté. Snažili jsme se minimalizovat aktuální náklady na provoz a bereme to s nadhledem a věříme v dobré konce,“ doplňuje Pavlata. Pokud by kavárna musela zavřít, pojede alespoň její eshop, který je již nyní v provozu.

I v Omamu museli současnou situaci přijmout, takovou jaká je. Respektujeme vládní nařízení a de facto s nimi i souhlasíme, až na na některé kroky, co se podpory podnikatelů týče. Věříme, že se najdou i taková opatření, která nám pomůžou, ale v této chvíli je nevidíme, přesto věříme, že vláda dělá to, co může, říká Amar Shata.

Přesto ani pro ně nejsou poslední dny jednoduché. Současnost nerou jako novou zkušenost. Každý den sledujeme vyjádření vlády a stav situace s tím, že čekáme, co se bude dít dál. Připravujeme se a vymýšlíme jiný koncept z důvodů, že ani po otevření gastro provozu nevěříme tomu, že se vše vrátí do starých kolejí,“ přiznává Shata.

Nezažívají zlaté časy, přesto se snaží pomoci, jak můžou

Budoucnost Omamu stejně jako mnoha dalších podniků je zatím více než nejistá. Přestože si podnikatelé v oboru pohostinství aktuálně sáhli na dno, chtějí i oni pomoci. Někteří šijí roušky, jiní darují kávu nebo jídlo složkám IZS i dalším. Zatímco v Omamu věnují záchranným složkám oběd, Sweet City dodává kávu zdarma do nemocnic, šicích center, seniorských domovů, lékáren a podobně. Zástupcům záchranných a bezpečnostních složek také věnují kávu zdarma v espresso baru.

Již od prvního dne omezení jsme poskytovali všem potřebným kávu zdarma. Záměrně zmiňuji všem potřebným, z toho důvodu, že zásobujeme kofeinem nejen zdravotníky, policii, hasiče, vojáky, ale také šicí dílny. V dalších dnech jsme spojili síli s pražírnou Nordbeans, a díky tomu jsme již rozdali více jak 80kg kávy. V současné době podporujeme také TUL, kam vozíme každý den filtrovanou kávu, doplnila Marie Jirásková za Jedno kafe.

Zaměstnanci FofrKafe se pro změnu zapojili do šití roušek, které následně rozdávají lidem. Do kavárny mohou roušky přinést i jiní lidé a poskytnout je tak ostatním. „Je zajímavé, jak jsou lidé překvapeni, že někdo rozdává roušky zdarma. Často k nám lidé přinesou i materiál na výrobu roušek, že šít sice neumí, ale chtějí se zapojit alespoň takhle a my jej zase předáme dál,“ sděluje Pavlata s úsměvem.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kavárna, restaurace, koronavirus, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.