Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj spustil testování pracovníků v domovech pro seniory, výsledky by měly být dnes

Liberecký kraj zahájil zkušební testování pracovníků domovů pro seniory, kde se již dříve objevil nový koronavirus. V pilotním projektu projde testováním 203 pracovníků domovů v Českém Dubu a Liberci - Františkově, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

S odběry se začalo včera po poledni, výsledky by měly být ve čtvrtek. Klienti domovů podle něj do testování zahrnuti nejsou. „V minulosti už tam byla nákaza u personálu, a my jsme se proto rozhodli, že personál v těchto dvou zařízeních budeme testovat jak na PCR, tak rychlotesty,“ doplnil Vladimír Valenta. Kombinací dvou typů testu, z nichž první je na prokázání viru a ten druhý prokazuje protilátky, získají hygienici ucelený obraz o zdravotním stavu z hlediska koronavirové infekce. „O tom, jestli ten personál v minulosti infekci prodělal, jestli ji prodělal v nedávné nebo blízké době anebo jestli je teď akutně infekční,“ dodal krajský hygienik.

V Libereckém kraji jsou čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů. Před více než týdnem se nákaza objevila v Domově důchodců v Českém Dubu. Nakazil se tam údržbář, který do styku s klienty nepřišel. U nikoho z pracovníků ani klientů následné testy nákazu neodhalily. O pár dní později se nemoc objevila také v Domově seniorů v Liberci - Františkově. Covid-19 odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba jsou v nemocnici. Nikdo další pozitivní nebyl. Testovalo se také v Domově U Spasitele ve Frýdlantu, tam ale testy nákazu neodhalily.

Na pilotní testování v Českém Dubu a Liberci by podle Valenty měla navazovat republiková strategie plošného testování pracovníků sociálních ústavů pomocí rychlotestů. Vztahovat se bude na všechny domovy důchodců a sociální zařízení bez ohledu na zřizovatele. „V současné době čekáme na metodiku od ministerstva zdravotnictví, která to plošné testování upřesní,“ řekl Valenta. Dotknout by se to podle odhadů mělo v příštích dnech více než 3000 pracovníků ústavů v kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, senioři, Liberecký, Liberecký kraj, domov pro seniory, domov, Liberec, Vladimír Valenta, infekční onemocnění, Český Dub, Františkov (Velké Kunětice), Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj spustil testování pracovníků v domovech pro seniory, výsledky by měly být dnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.