Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Soutěž Karla Hubáčka vrcholí. Každoročně láká více autorů i hlasujících z řad veřejnosti

PR článek

Architektonická Soutěž Karla Hubáčka se stává rok od roku atraktivnější pro architekty i veřejnost, která dostává prostor při hlasování.

Šestnáctý ročník by měl opět přinést to nejlepší z architektury. „Obecným posláním soutěže je hledat a nacházet architektonickou kvalitu. Jejím prostřednictvím chceme vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné žáky, studenty, projektanty, architekty, zkrátka talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje,“ uvedl Michal Kříž, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Během loňského roku se celá soutěž výrazně proměnila. „Vloni celá koncepce soutěže doznala oživení, zpracovaly se nové webové stránky a také ji podpořila rodina Karla Hubáčka a dovolila propůjčení jména slavného architekta do názvu soutěže, čehož si velmi vážíme. Důležitá byla i mediální podpora mimo jiné i prostřednictvím veřejného hlasování,“ řekla Petra Handlířová z Agentury pro regionální rozvoj.

Soutěžícím zbývá už jen pár týdnů. Závěrečný termín pro podávání přihlášek je 30. dubna. Slavnostní vyhlášení je naplánované na 10. září.

Podle Handlířové se také ukazuje, že se zájem o architekturu v souvislosti s kvalitou života nejen v soukromých domech, ale i veřejných prostranstvích, rozšiřuje i mezi obecnou veřejnost, nejen mezi odborníky jako jsou stavitelé a architekti.

Nově přihlašování přes formulář

Vedle nových stránek dostala soutěž nové logo a zlepšila se i propagace soutěže. Není tak divu, že se do soutěže loni přihlásilo na padesát děl. I letos je navíc v plánu putovní výstava, která by měla přihlášené stavby představit. „Letošní novinkou je on-line způsob přihlašování prostřednictvím interaktivního formuláře, čímž odpadne papírování a s tím spojená zátěž pro přihlašovatele i organizační tým,“ komentoval Kříž.

I letos bude díla posuzovat odborná porota, do které zasednou jak stavebníci a architekti, tak partneři, kteří se do soutěže zapojili.

Loňským vítězem se stali architekti Petr Stolín a Alena Mičeková se svou jedinečnou mateřskou školkou ve Vratislavicích. Dílo se ale dočkalo dalších ocenění, například Grand Prix Obce architektů i titul Stavba roku ČR a také České ceny za architekturu. A jak úspěchy spojené s MŠ Nová Ruda vnímá sám architekt? „Velmi mě to potěšilo, tato stavba doslova strhla lavinu ocenění a mezinárodního ohlasu, vůbec jsme to nečekali. Bylo to velké překvapení a zároveň velké ocenění naší práce. Příležitostí bylo už jen to, že se stavba dostala do povědomí veřejnosti. Je potřeba stále pracovat na tom, aby architektura byla vnímána jako plnohodnotná součást kulturní stránky života a že nám vytváří kvalitní životní prostředí,“ sdělil Petr Stolín.

Sám by letošním soutěžícím vzkázal, aby se bez ohledu na jakékoli ocenění nepřestali snažit o kvalitní architekturu při jakémkoli řešeném úkolu. Všechno se počítá! „Vlastní "Soutěž Karla Hubáčka - Stavba roku Libereckého kraje" prošla velkou proměnou a zlepšeními, což je známkou snahy o zvýšení prestiže této ceny a myslím, že i v letošním roce bude velký zájem ze strany soutěžících porovnat své výsledky,“ sdělil Stolín.

Do soutěže se mohou opakovaně přihlašovat stavby, které v předchozích ročnících neuspěly, a stejně tak se mohou účastnit opakovaně i jednotliví autoři. I Petr Stolín se do soutěže zapojí, pokud dokončí nějaké další dílo. „Myslím si, že je velmi reprezentativní, když se náš kraj může disponovat portfóliem oceněných staveb nejen Cenou Karla Hubáčka, ale i celorepublikově a mezinárodně vnímanými realizacemi,“ dodal architekt.

Do soutěže se opět bude moci zapojit i veřejnost prostřednictvím veřejného hlasování. To bude spuštěno na webových stránkách po přijetí všech přihlášek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto stavbaroku.cz

Štítky soutěž, Karel Hubáček, Liberecký, stavba, architektura, architekt, Petr Stolín, Michal Kříž, ocenění, Liberecký kraj, Stavba roku, Grand Prix, Agentura pro regionální rozvoj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž Karla Hubáčka vrcholí. Každoročně láká více autorů i hlasujících z řad veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.