Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zavřená parkoviště a liduprázdno. Klid v České ráji může pomoci tamější přírodě

Přestože počasí láká k výletům do přírody, současná opatření omezují návštěvu turisticky vyhledávaných lokalit. Zavřená parkoviště sice odradí návštěvníky, ale mohou být prospěšná pro přírodu.

Zpestřit si velikonoční svátky výletem po Českém ráji sice zní lákavě, správa CHKO Český ráj od návštěv této oblasti spíše odrazuje. „K Českému ráji slušní návštěvníci či turisté neodmyslitelně patří, nicméně bych chtěl apelovat na veškeré přespolní návštěvníky, aby odložili své záměry na výlety do naší nejstarší CHKO,“ uvedl vedoucí správy Jiří Klápště.

Vedle hlavních parkovišť u Valečova, pod Valdštejnem nebo na Malé Skále se uzavřely i některé oblasti, jako například Prachovské skály. Důvodem je právě enormní zájem lidí vyvětrat si v těchto lokalitách hlavu.

Přestože tato omezení turisté asi nepotěší, přináší i pozitivní zprávu. Příroda totiž chvíli klidu jistě ocení. „Preventivní opatření mohou pomoci řadě živočiných druhů k vyvedení mladých v klidu,“ komentoval Klápště. Mezi taková zvířata patří třeba sokoli, jestřábi nebo výři. 

Český ráj letos slaví 65. narozeniny. V plánu má správa CHKO celou řadu akcí, které chce uskutečnit, jakmile to situace dovolí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto cesky-raj.info

Štítky Český ráj, krajina, ochrana, příroda, chráněná krajinná oblast, výlet, Jiří Klápště, Valečov, Hrad Valdštejn, Malá Skála, Prachovské skály, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavřená parkoviště a liduprázdno. Klid v České ráji může pomoci tamější přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.