Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na prvního máje se rozjedou lanovky na Ještěd a Čertovu horu v Harrachově

Na Ještěd a Čertovku lanovkou? Do provozu by se měly tyto lanovky opět zapojit od prvního května. Na Tanvaldský Špičák ale budou muset lidé zatím pěšky.

Sedačkové lanovky na Čertově hoře v krkonošském Harrachově a Skalka na Ještědu v Liberci začnou vozit turisty od pátku 1. května. V průběhu května možná začne jezdit na Ještědu i kabinová lanovka. Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách se zahájením provozu sedačkové lanovky počítají od června, vyplývá z ankety.

V Harrachově bude turisty vozit lanovka od května na vrchol hory, kde jsou dvě vyhlídky a vedou odtamtud tři kratší turistické okruhy. „Na Čertově hoře jsou dobré podmínky pro cyklisty i pro pěší turisty. Za poplatek vyvezeme na horní stanici lanovky také kola a dětské kočárky,“ řekl provozní náměstek harrachovského sportovního areálu Vlastislav Fejkl. Upozornil, že opatření související s pandemií koronaviru sice uzavřela v březnu skiareál jako sportoviště, nařízení vlády se však nevztahují samotný provoz lanovky. Ta podle něj spadá pod veřejnou dopravu osob stejně jako vlaky nebo autobusy. „Na lanovce budou platit samozřejmě všechna opatření proti šíření nákazy,“ dodal Fejkl.

Zatímco lanovka v Harrachově bude v každodenním provozu, čtyřsedačková Skalka na Ještědu bude od května ve víkendovém. „Denní provoz bude až červenec, srpen,“ uvedl Jakub Hanuš, ředitel firmy TMR Ještěd, jež lanovku provozuje. Zatímco výstupní stanice na Skalce je od vrcholu Ještědu vzdálená skoro dva kilometry, přímo k hotelu s vysílačem vozí turisty kabinová lanovka Českých drah. Provoz zastavila v polovině března po vládou vyhlášeném nouzovém stavu. Nyní se provádí běžná jarní revize. „Ještě týden budeme revizi mít, a pak uvidíme. Budeme zjišťovat, zda můžeme vozit skupiny aspoň po deseti,“ uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Kapacita kabiny je 35 lidí.

Provozovatel sedačkové lanovky na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách se zahájením provozu v květnu nepočítá. „Pojedeme od června, vidím to skoro na 100 procent,“ uvedl Pavel Bažant, ředitel Ski Bižu, jež lanovku provozuje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jested.cz

Štítky rekreace, turistika, lanovky, Liberecký, lanová dráha, Ještěd, Harrachov, Čertova hora, Svátek práce, Tanvaldský Špičák, sedačková lanovka, Skalka, Čertovka, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prvního máje se rozjedou lanovky na Ještěd a Čertovu horu v Harrachově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.