Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Referendum o Tlustci v Brništi zatím odloženo. Čeká se na konec nouzového stavu

Už patnáctého května mělo v Brništi proběhnout referendum týkající se obnovení těžby čediče na kopci Tlustec. Jenže neproběhne. V nouzovém stavu to podle starosty obce není možné vypsat, hlasování je tak zatím odloženo.

Čedič se na Tlustci těžil až do sedmdesátých let minulého století, v roce 2012 měla být obnovena, od té doby se ale táhnou spory a těžit se nezačalo. Koncem loňského roku už to vypadalo, že se těžit začne, pozitivní stanoviska udělilo jak Ministerstvo životního prostředí, tak Liberecký kraj a s těžaři se nakonec dohodlo i samo vedení obce.

Jenže v reakci na to vznikla petice za vyhlášení referenda, kterou za jediný týden podepsalo 353 lidí, a to na vyhlášení referenda stačilo.

Jenže podle starosty Brniště Michala Vinše referendum 15. května uspořádat nejde. „V zákoně je jednoznačně napsáno, že v případě nouzového stavu se referendum nekoná. Až nouzový stav skončí, tak se sejde zastupitelstvo obce a usnese se na nějakém náhradním termínu referenda," řekl pro ČTK.

Kde tedy referendum bude? To záleží na tom, kdy nouzový stav skončí, obec má pak devadesát dní na to, aby referendum proběhlo. Podle Vinše by bylo ideální, aby proběhlo ještě v červnu. „Když to necháme na prázdniny, tak může někdo zpochybnit, že lidé budou na dovolených. Možný termín, abychom splnili všechny lhůty, by vycházel na 26. června," dodal.

POLITICKÁ KORIDA: Jak se krajští zastupitelé staví k těžbě čediče na Tlustci?

V dalším díle Politické koridy jsme se krajských zastupitelů zeptali na jejich pohled na obnovu těžby čediče na Tlustci. Jde o aktuální téma, po dvaceti letech se má v místě těžba znovu rozjet.

Podle společnosti Kamenolom Brniště, která lom provozuje, ale těžba na Tlustci probíhat bude bez ohledu na referendum a podle vlastního vyjádření čeká na už jen na závěrečné rozhodnutí Báňského úřadu. Referendum už tak podle společnosti rozhodne pouze o tom, jaké bude mít Brniště kompenzace za těžbu. 

„Ze zákona náleží obci 0,5 Kč za každou vytěženou tunu. To by ročně přineslo maximálně 420 000 Kč do obecní pokladny. Současné zastupitelstvo v čele s panem starostou Vinšem však vyjednalo Dohodu, která stanoví podmínky pro obec výrazně lepší. Za tunu nyní zaplatíme 5 Kč a dalších 300 000 Kč jako každoroční paušální platbu, bez ohledu na objem těžby. Do rozpočtu obce tak ročně odvedeme 4 500 000 Kč, což je cca 25 procent ročního rozpočtu Brniště,“ vysvětlil Jiří Čech, spolumajitel společnosti Kamenolom Brniště. 

Podle něj tak obyvatelé obce v referendu nebudou rozhodovat o obnově těžby, ale o tom, zda podpoří vyjednanou dohodu.

Čech také odmítá obavy obyvatel z nadměrného hluku a prašnosti. Podle něj jsou dnes metody těžařů na úplně jiné úrovni. „Komorové odstřely, které místní pamatují, jsou již minulostí, neboť jsou zakázány a na Tlustci budeme pracovat metodou mechanicko hydraulického dobývání, laicky řečeno „odškrabávání - odlupování“, které obyvatelé v okolí ani nezaznamenají,“ doplnil.

Těžaři mají také určeno, jak mohou kámen těžit. Reliéf kopce podle nich zůstane zachován. Do vrcholových partií podle nich těžba vůbec nesmí zasáhnout. „Těžba bude probíhat postupně, po jednotlivých pásmech a okamžitě po dokončení každé etapy zahájíme odbornou rekultivaci ve spolupráci s ekology,“ dodal Čech s tím, že při obnově těžby získá v lomu práci asi 45 lidí.

O obnově těžby čediče bude rozhodovat báňský úřad a Brniště bude účastníkem řízení. Zastupitelé obce v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou Kamenolom Brniště, která chce těžbu obnovit. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, obec by měla dostat od firmy 120 milionů korun v průběhu 25 let. Podle starosty se jim podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Těžařská firma počítá s těžbou až 840 tisíc tun kameniva ročně po dobu 20 až 30 let. Firma uvádí, že čedič na Tlustci patří mezi nejkvalitnější v zemi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geocaching.com | Zdroj ČTK

Štítky Tlustec, Brniště, čedič, kamenolm, těžba, referendum, nouzový stav, KAMENOLOM BRNIŠTĚ a.s., Český báňský úřad, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o Tlustci v Brništi zatím odloženo. Čeká se na konec nouzového stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.