Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

COVID- 19 pročistil vzduch. Ovšem na jak dlouho?

Koronavirus dopadá i na životní prostředí. Satelitní snímky nad Evropou už prokázaly úbytek emisí o celou třetinu. Pandemie, která omezila dopravu a průmysl, tak na čas vyčistila vzduch. Ovšem na jak dlouho? A lze se ze situace poučit? I o tom jsme se bavili s Miroslavem Šutou, expertem v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví.

Pandemie přinesla omezení průmyslu i dopravy. Promítlo se to znatelně do stavu ovzduší nad Evropou?
Satelitní snímky zachycují, jak postupně ta pandemie měla vliv nejdříve v Číně, pak v Evropě a v současné době ukazují snímky pokles znečištění například v Indii nebo ve Spojených státech amerických. Asi nejdramatičtější změny jsou v těch oblastech světa, kde i to znečištění bylo nejvyšší.

A co nad tuzemskem?
Český hydrometeorologický ústav se zaměřil na porovnání hodnot nejvíce dopravně zatížených lokalit v republice. A ukazuje se, že pokud se jedná o oxid dusičitý, který typicky uniká z výfuku automobilů, tak v březnu na těchto lokalitách bylo o 40 procent této látky méně než by se dalo očekávat v porovnání s průměrem za posledních 10 let.

Čím jsou oxidy dusíku tak nebezpečné?
Tam je dlouhodobě známo, že ony dráždí dýchací cesty a můžou způsobovat vyšší výskyt zánětu dýchacích cest. Některé studie také prokázaly, že mohou ovlivňovat imunitu. Mohou ovlivňovat množství bílých krvinek, a to by mohlo mít souvislost i s výskytem infekcí. I proto některé studie ze Spojených států nebo Británie ukazují, že více lidí kteří měli těžký průběh infekce COVID nebo více lidí zemřelo v oblastech, kde dlouhodobě je větší znečištění ovzduší. Čili může to mít souvislost s tím, že oxidy dusíku ovlivňují imunitní systém.

Co vím, tak některá města jdou naproti tomu, aby se tento „lepší stav“ udržel.
Je to tak. Například některá místa v Evropě , ve Francii, Itálii, Německu rozšiřují například cyklopruhy. Je to i z toho důvodu, aby lidé mohli dodržovat doporučovaný odstup. Aby chodci a cyklisté měli více místa. Některá města také připravují posílení městské hromadné dopravy, aby lidé v té dopravě nebyli tak nacpaní. Na úrovni celé Evropské unie se diskutuje hodně o tom, jak nasměrovat tu ekonomickou pomoct na restartování hospodářství. Všechny firmy chtějí nějaké dotace, půjčky, úlevy a podobně a je velký tlak. Už 18 ministrů životního prostředí členských států EU se vyslovili pro to, aby tato pomoc byla ekologicky orientovaná. Existuje takový program, který se jmenuje Zelený úděl (Green Deal) a jeho snaha je využít téhle situace, abychom podpořili technologie, které jsou čistější í a udržitelné.

Je to příležitost, jak změnit i svůj život?
Například v Británii z obavy z onemocnění, že by mohlo zasáhnout a zabít, tak víc než 30 tisíc lidí přestalo kouřit. Čili i když neonemocní, tak určitě to pro jejich budoucí zdraví je pozitivní a určitě si tím prodlouží život. Takže i tohle je příklad, který je hodný následování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Miroslava Šuty

Štítky COVID-19, ovzduší, ekologie, rozhovor, Miroslav Šuta, Plzeň, Evropa, svět, pandemie, doprava, USA, Evropská unie, Čína, Indie, Velká Británie, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

COVID- 19 pročistil vzduch. Ovšem na jak dlouho?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.