Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Video z hnízda orlů natočené dronem v Českém ráji vzbudilo nadšení ale i značnou kritiku

Velmi kontroverzní reakce vzbudilo video zveřejněné před pár dny CHKO Český ráj na oficiálním facebookovém profilu. Video totiž zachycuje pohled na hnízdo s mláďaty orla mořského. Záběry vznikly z dronu a to se některým lidem nelíbí.

Video je důkazem, že se i letos podařilo vyvést v Českém ráji mláďata orla mořského a to hned dvě. Největšímu dravci v České republice se na severu Čech líbí a toto hnízdo využívají orlí rodiče opakovaně. Zatímco někteří lidé se nad leteckými záběry rozplývají, jiní mají z uveřejňování podobných záběrů obavy. 

Orel mořský patří mezi dalších 34 druhů zvláště chráněných druhů ptáků v České republice v kategorii druhy kriticky ohrožené. „Tohle není dobrý, to je přímo návodný....“ napsal Pavel B„Dobrý večer, tedy veřejná prezentace hnízdišť - ke všemu kriticky ohrožených druhů - již tedy není nevhodná jak jste mi prosím psal před pár týdny? Abych tak sám nečinil v případě oblasti Vranov? Tak trochu nechápu, co tedy vlastně chráníme? Mrzí mne, že komunikace z Vaší strany skončila a z hlediska ochrany mnou zmíněných lokalit se z Vaší strany nestalo nic. Po tomto videu je odpověď jasná - možné je všechno,“ komentoval příspěvek s videem Karel H.

Podle CHKO bylo video natočené maximálně citlivě

Správa CHKO Český ráj ale ujišťuje, že k rušení mláďat nedošlo, video podle ní bylo natočeno na základě výjimky ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen zákon) za účelem jednorázového monitoringu úspěšnosti hnízdění orla mořského v roce 2020, a to Správou CHKO Český ráj. „Monitoring hnízda proběhl maximálně citlivě, na konci hnízdění a trval několik málo minut z výšky několika desítek metrů,“ sdělil na dotaz redakce Jiří Klápště, vedoucí CHKO Český ráj.

Videa dronem, zvláště v oblasti CHKO mohou provádět jen odborníci. To potvrzuje i Pavel Pavlů z liberecké firmy, která se specializuje mimo jiné právě na pořizování záběrů z dronu. „Ano, legislativně vzato musí mít dotyčný příslušná oprávnění k provádění k této tzv. letecké práci. Na to je navázána výjímka od příslušné správy CHKO,“ řekl Pavel Pavlů a pokračoval: „Jako důležitější ale považuji letecké znalosti, aby nedošlo k ohrožení (v tomto případě ptactva) případným výpadkem bezpilotního systému a hlavně určení přijatelné vzdálenosti z hlediska hlučnosti.“

Hluk z dronů je slyšet na více než 100 metrů

K otázce hlučnosti dronů se Pavlů vyjádřil takto: „Drony prošly za poslední roky dynamickým vývojem i v ohledu řešení hlučnosti. Pořád je to ale stroj se 4 i více vrtulemi s cca 4500 otáčkami za minutu. Z pohledu pilota bezpilotního letadla jej slyším v bezvětří do cca 150 metrové vzdálenosti. Samozřejmě spektrum, jak slyší ptáci, může být jiné a takto by k tomu měl i pilot natáčející ony záběry přistupovat.“

Vedoucí Správy také vyvrací, že by záběry mohly odhalit přesné umístění hnízda, jak upozorňují některé komentáře. „Ze strany Správy CHKO Český ráj nebyla v příspěvku uvedena žádná bližší informace, která by mohla vést k odhalení hnízda. A jeho identifikace ze samotných záběrů je téměř nemožná,“ konstatoval Klápště. Video dle vedoucího Správy vzniklo za účelem jednorázového monitoringu úspěšnosti hnízdění. Monitoring je navíc v popisu práce CHKO. „I když byly uvedené záběry pořízeny pro naše pracovní účely, byla by škoda nepodělit se o ně i s širokou veřejností,“ dodal vedoucí CHKO Český ráj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CHKO Český ráj

Štítky hnízdo, orli, Český ráj, CHKO, dron, video, chráněná krajinná oblast, Česko, ptáci, Jiří Klápště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Video z hnízda orlů natočené dronem v Českém ráji vzbudilo nadšení ale i značnou kritiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.