Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vyhlídka Strážník v Krkonoších je dočasně uzavřená. Vzniká tu lesopark

Skalní vyhlídka Stráž u Rokytnice nad Jizerou v Krkonoších je kvůli stavbě pro turisty uzavřená. Radnice tam chce vybudovat lesopark s pěti vyhlídkovými plošinami, obnovy se dočkala i přístupová komunikace od Rokytnice. Na projekt zhruba za 14 milionů korun získala radnice dotaci z česko-polského programu Evropské unie. ČTK to dnes řekl rokytnický starosta Petr Matyáš.

Vyhlídka Stráž je ve výšce zhruba 780 metrů nad mořem na stejnojmenném vrchu a ve středověku sloužila jako hláska, odkud byly posílány varovné signály před nájezdníky ze severu. Vidět je odtud celé panorama Rokytnice, Lysá hora, Studenov, Paseky nad Jizerou i Kotel a je dostupná celý rok. Z náměstí k ní vede 2,6 kilometru dlouhá značená trasa po žluté a červené.

„Stavební sezona je u nás v Rokytnici velmi krátká, stavbu nám navíc zkomplikovala koronavirová pandemie, a tak se bude pracovat přes léto. Hotovo by mělo být v říjnu," řekl Matyáš. Na kopci podle něj vznikne pět vyhlídkových plošin, z toho čtyři budou stylizované do podoby postav, které obsahuje znak města Rokytnice nad Jizerou - medvěda, ovce, lišky a horníka. Jednotlivé vyhlídkové plošiny budou ocelové, opláštěné dřevem a doplněné lavicemi a stoly. Propojovat je bude lesní stezka.

Jednotlivá místa staveb vyhlídkových plošin budou označena informačními tabulemi, kterými bude vymezen prostor, kam je vstup kvůli nebezpečí úrazu zakázán. „Jsme si vědomi toho, že skalní vyhlídka na Stráži je oblíbeným cílem výletů a věříme, že vybudování vyhlídkového lesoparku v této lokalitě ji ještě zatraktivní," řekl Matyáš, který turistům doporučuje odložit návštěvu lokality na příští rok.

Stavba je jednou z mála, které město kvůli očekávanému propadu daňových příjmů v souvislosti s koronavirovými opatřeními nezrušilo. „Smlouva už byla podepsaná," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky rekreace, turistika, správa, stavby, Rokytnice n. J., Rokytnice nad Jizerou, Krkonoše, vyhlídka, Evropská unie, Lysá hora, Paseky nad Jizerou, Studenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlídka Strážník v Krkonoších je dočasně uzavřená. Vzniká tu lesopark  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.