Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jilemnice chce dvěma miliony pomoci malým podnikatelům, které zasáhla koronavirová krize

Grantový program pro drobné podnikatele, které postihla koronavirová opatření, připravila Jilemnice na Semilsku. Jsou v něm dva miliony korun a pokud bude třeba, radnice je připravena uvolnit další peníze i přesto, že jinak bude kvůli očekávanému propadu daňových příjmů šetřit. Na dotaz to řekl starosta Vladimír Richter. Jilemnice připravila na letošní rok rozpočet 224 milionů korun, kvůli koronaviru ho ale zastupitelé seškrtali zhruba o desetinu. Zrušit museli mimo jiné i plánovanou opravu školky nebo bazénu.

Radnice se přesto podle starosty rozhodla podpořit hlavně malé a střední firmy a podnikatele, kteří zaměstnávají místní obyvatele, a velkou měrou tak přispívají k rozvoji celého města. Právě na ně dopadla vládní opatření nejcitelněji. "Nabízíme hned několik forem podpory. Vedle grantového programu COVID také odpuštění poplatků ze záboru prostranství, reklamu zdarma v jilemnickém zpravodaji a také zápis do seznamu živnostníků a firem, který bude prezentován na webových stránkách města," řekl Richter.

Řada měst podle něj odpouští nebo snižuje živnostníkům třeba nájemné v městských objektech. „My jsme ale chtěli podpořit i ty, kdo nemají provozovny v našich budovách," řekl jilemnický starosta. Na dotaci z městského programu mohou podle něj dosáhnou také podnikatelé se sídlem v regionu, musí mít ale provozovnu v Jilemnici. O dotaci mohou živnostníci, kterých je podle Richtera na území města téměř 380, žádat do konce srpna.

Žádostí o dotaci v Jilemnici přijímají od pondělí 1. června. „Už tu máme první desítku žádostí, všechny jsou o dotaci do 50.000 korun, příští týden je proto projedná rada města," řekl Richter. Radnici jde o to pomoci rychle a udržet ve městě obchody a služby. Žádat lze i dotace vyšší, ty nad 50.000 korun už ale musí projít zastupitelstvem. "Podmínkou také je udržet podnikání nejméně do konce roku," dodal starosta. O podobném programu budou příští týden jednat například v Železném Brodu na Jablonecku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, koronavirus, dotace, Jilemnice, Vladimír Richter, koronavirová krize, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jilemnice chce dvěma miliony pomoci malým podnikatelům, které zasáhla koronavirová krize  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.