Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do letňáku se psem? V pohodě. A v Liberci klidně i s jiným zvířetem

Začátek sezóny letních kin se letos sice trochu opozdil, ale přesto už plakáty a události na sociálních sítích zvou na první promítání pod širým nebem. A věděli jste, že do letních kin v Libereckém kraji můžete vzít i svého psa? Má to ale svá pravidla a zůstává otázkou, zda je to vůbec vhodné.

Třeba do jabloneckého letního kina mohou přijít lidé se svými psími parťáky už několik sezón. Vedení si už na neobvyklé návštěvníky zvyklo a dokonce má připravené i misky na zapůjčení. Jablonecký letňák se tak už před lety připojil k moderním trendům a není jediný. „Vstup psů povoluje řada kin a to nejen letních, na mnoha místech psi mohou i do "kamenných" kin. Konkrétní inspiraci jsme odnikud nebrali, vyšli jsme vstříc poptávce diváků a po dobré zkušenosti zůstala tato možnost zachovaná. Navíc ze zákona máme povinnost umožnit vstup s vodícími psy,“ uvedla za Kina Jablonec nad Nisou Petra Handlířová.

Počet psů sice není omezený, ale kromě vodících psů musí mít všichni ostatní čtyřnozí filmoví nadšenci náhubek a musí být po celou dobu na vodítku. „Divák za svého psa zodpovídá a koupí vstupenky se zavazuje dodržovat provozní řád. Pes nesmí rušit ostatní diváky například štěkotem a nesmí ostatní ohrožovat - a to jak diváky, tak ostatní psy. Pokud personál kina shledá, že je toto porušováno, má právo diváka se psem vyvést,“ komentovala Handlířová.

To do Liďáků si můžete vzít klidně i kočku nebo papouška, alespoň to vyplývá z pravidel. „Psům i jiným zvířatům na vodítku vstup povolen.“ Ostatní diváci by se ale asi hodně divili, kdybyste do kina vyrazili třeba v doprovodu kozy. Každopádně i Liberec už letošní promítací sezónu odstartoval. „Letní kino již v červnu provozujeme, pravidelně v úterý, čtvrtek a sobotu. Zároveň budeme s letním kinem pokračovat ještě ve větší intenzitě a to od 13.7. až do předposledního týdne v srpnu,“ uvedla vedoucí střediska Lidové sady Vlaďka Štrynclová.

Psi mohou také zavítat do letního kina ve Cvikově. I zde ale musí být na vodítku a mít náhubek. „Navíc nesmí nikoho omezit, ohrozit a nesmí znečišťovat prostor kina,“ sdělila redakci Helena Maupicová, vedoucí odboru kultury MěÚ Cvikov. Cvikovský letňák má v plánu celkem tři projekce - 10. a 24. července a 8. srpna.

Právě dnes začíná také letní kino v České Lípě. „Dnes od půl desáté budeme na Vodním hradě Lipý promítat českolipský film Severní vítr. Bude se promítat v „normálním“ režimu se zvýšenou opatrností na hygienické podmínky, dle vládního doporučení. Vstup s „vychovanými“ psy je povolen,​“ řekl Jarek Hylebrant, umělecký manažer Kultura Česká Lípa.

Pokud se ale vydáte do letního kina v Dubé, nechte chlupáče doma. „Naše letní kino je umístěno v autokempu s koupalištěm Dubá – Nedamov, kam z hygienických důvodů není dovolen vstup s pejsky,“ zdůvodnila Leona Maříková, asistentka starostky města Dubá. Pejsic tak nemůžou ani do místního letňáku, který začne promítat příští pátek. A stejně je tomu se psy i v Novém Boru. „Areál letního kina je v prostoru parku, kde v provozním řádu je zákaz vstupu se psy,“ informovala Ilona Rejholcová za Kulturu Nový Bor. Zdejší kino začne promítat 18. července kultovním snímkem Samotáři.

I přes možnost vzít svého psího parťáka do kina by to měli majitelé důkladně zvážit. „Péče o psího miláčka je na zodpovědnosti majitele, takže je to na jeho uvážení, zda by mohl návštěvou kina psa nějak poškodit. Žádnou "studii" k tomu neznám, takže to nemohu zodpovědně posoudit. Z naší strany je to možnost pro diváka a je na něm, zda ji využije,“ dodala Handlířová s tím, že psi chodí do jabloneckého letního kina celkem pravidelně a žádný si zatím nestěžoval.

Vzali byste psa do letního kina?

Celkem hlasovalo147 čtenářů

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kina Jablonec

Štítky letní kino, promítání, kino, kultura, pes, Liberec, Liberecký kraj, Dubá, Česká Lípa, Cvikov, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do letňáku se psem? V pohodě. A v Liberci klidně i s jiným zvířetem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.