Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Noční deště zvedly hladiny řek. Na Frýdlantsku bylo vyhlášeno extrémní povodňové nebezpečí

, aktualizováno 20. června 2020, 13:16

Celou noc vydatně pršelo a celý den hrozilo vylití řek z koryt. Nejhorší situace byla na Frýdlantsku, kde na několika místech platil třetí stupeň povodňové aktivity. Višňovou voda odřízla od světa, v Bulovce i na dalších místech se lidé připravovali na případnou evakuaci. Lidé spolu s hasiči v jednotlivých obcích stavěli zábrany proti vylití řek z koryt. Odpoledne ale pršet přestalo a situace se uklidnila. Podle předpovědi ale má večer opět pršet.

„V důsledku vydatných srážek a nasycenosti povodí byl překročen 3. SPA na Smědé v profilu Višňová. V nejbližší době očekáváme dosažení a překročení 3. SPA i v ostatních profilech na řece Smědé (Bílý Potok, Frýdlant, Předlánce) a na Řasnici (přítok Smědé) v profilu Frýdlant – Fűgnerova,“ uvedli brzy ráno meteorologové. Prvního stupně dosáhla ráno také Nisa v Liberci.

Smědá v Hejnicích kolem poledne


V terénu jsou dobrovolní i profesionální hasiči, na vylití Smědé z koryta se připravují v Hejnicích. „Začal rozvoz pytlů s pískem po ulici P. Bezruče. Očekává se totiž nadále zvyšování hladiny řeky, protože prší i na horách, a i tam řeka stále stoupá. Kdo parkujete někde u řeky, odparkujte si na vyšší místa,“ informoval starosta obce Jaroslav Demčák, který také vyzval dobrovolníky k plnění pytlů pískem.

Pršet bude dál, v Jizerkách se čekají extrémní srážky

Na severozápadním návětří Jizerských hor a Krkonoš budou v nadcházejících hodinách extrémní srážky. Do nedělního poledne tam naprší, zejména v oblasti Frýdlantského výběžku, ojediněle kolem 80 milimetrů vody.

Kvůli povodni museli v pátek večer na Frýdlantsku odstavit nedávno zrekonstruovanou úpravnu pitné vody v Bílém Potoce. Vedení města proto obyvatele vyzvalo, aby vodou šetřili. „Řešíme s hasiči náhradní zásobování pitnou vodou, máme objednané cisterny z Hlučína," řekl starosta Frýdantu a také předsedou představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS) Dan Ramzer.

Voda v Hejnicích už dosahuje skoro úrovně ničivých povodní z roku 2002

 

Ve Višňové bylo po osmé hodině ráno deset jednotek hasičů, na místo dorazil také obojživelný pásák Hägglunds BV206 z Liberce. Komunikace mezi obcemi Černousy a Boleslav je uzavřena. V Novém Městě pod Smrkem a Bílém potoce hasiči čerpají vodu. „V Raspenavě dávají hasiči pytle s pískem aby se voda nedostala do domů," informují hasiči na twitteru.

V Raspenavě se po poledni kvůli předpovědi dalších srážek začala připravovat evakuace lidí z nejhůř postižených domů. Také ve Frýdlantě vznikají bariéry, které mají zabránit vylití Smědé do centra města.

Frýdlant v sobotu ráno vyzval obyvatele, aby si přeparkoval automobily, které stojí v záplavové zóně. Město také uzavřelo všechny městské objekty a zařízení. „Týká se to muzeí, infocentra i kina," píše město na facebooku.

Život lidem na Frýdlantsku zkomplikoval i výpadek dodávek elektřiny. „Kvůli poruše na nízkém napětí ve Frýdlantu - Větrově je tam aktuálně bez elektřiny zhruba 1200 odběrných míst," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Další porucha je podle ní hlášena z oblasti Mníšku, Fojtky a Krásné Studánky na Liberecku, kde je kvůli poruše na vedení vysokého napětí bez proudu zhruba 300 domácností.

Smědá ve Frýdlantě kolem 11 hodiny

Na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo za posledních 24 hodin více než 100 litrů srážek na metr čtvereční. Nejvíc ukázala srážkoměrná stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde už spadlo bezmála 130 milimetrů srážek a stále prší.

Na hřebenech Jizerek za posledních 24 napadlo až 100 mm srážek, na Smědavě 118 mm a prší dál. „Kulminace Smědé se očekává v podvečerních hodinách," uvedl hejtman Martin Půta, který kvůli situaci svolal krizový štáb Libereckého kraje. V dalších hodinách se navíc očekávají další srážky, do nedělního poledne může v Jizerkách spadnout dalších 80 mm vody.

„Vyzývám všechny občany v postižených oblastech, aby se řídili pokyny povodňových orgánů, policie a hasičského záchranného sboru," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Demčák

Štítky povodeň, déšť, voda, záplavy, počasí, Frýdlantsko, Hejnice, Smědá, Frýdlant, Nemocnice Na Bulovce, Bílý Potok, Jizerské hory, Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční deště zvedly hladiny řek. Na Frýdlantsku bylo vyhlášeno extrémní povodňové nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.