Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záplavám se nevyhnulo ani Jizerskohorské muzeum. Jeho stav posoudí statik

Velká voda, která před dvěma týdny postihla Frýdlantský výběžek, ohrozila letní provoz Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce na Liberecku. Kvůli koronavirovým opatřením tam chtěli otevřít v polovině července pro objednané skupiny návštěvníků, rozvodněná Smědá ale podemlela základy budov, statik tak musí posoudit, zda bude možné muzeum bezpečně provozovat, řekl majitel továrny a také starosta Bílého Potoka Pavel Šercl.

Jizerskohorské muzeum působí ve 170 let staré přádelně, kterou v polovině 19. století poháněla nejprve prostřednictvím kola transmisí síla vody, později parní stroj. Areál několikrát vyhořel, současná podoba je tak z počátku 20. století. Továrna je od dubna 2011 kulturní památkou. Návštěvníci tam najdou expozici věnovanou energetice, která představuje parní kotle, které výrobu poháněly. „V dalších patrech jsou expozice letecké techniky a letecké archeologie a expozice textilních strojů," řekl majitel muzea.

Letošní provoz muzea narušila koronavirová pandemie. Přísná hygienická opatření nebyli schopni splnit, a tak s otevřením čekali na jejich rozvolnění. Teď to zkomplikovala velká voda. „Horní tok Smědé v Bílém potoce je dravou řekou, není nijak regulovaná. Historicky ale regulovaná byla," řekl starosta. Na úpravy toku a údržbu koryta přispívali majitelé továren podél toku. „Po roce 1945, kdy všechno přešlo do majetku státu, údržba skončila a postupně zmizely i kaskády, které řeku zpomalovaly. Poslední prahy a stupně zmizely při povodni v roce 1958," doplnil.

Bývalá textilka není podle Šercla jediným objektem, který na stav koryta řeky doplácí. Problémy se podle něj prohlubují od bleskových povodní, které oblast zasáhly v roce 2010. Síla vody koryto vymílá a narušuje i základy budov, které do něj sahají. Voda dokáže pohnout i několikatunovými balvany v korytě, narušuje břehy a ukusuje z pozemků. V červnu byla ale podle Šercla problémem i voda, která se valila z lesů. „Vytvořily se spousty nových toků a říček, které vyplavily i několik domů," dodal.

Škody v Bílém Potoce přesáhly 12 milionů korun, jen náklady na opravu narušené zdi muzea odhaduje na čtyři až pět milionů. Podle informací z Libereckého kraje dosáhly škody v kraji po červnové velké vodě bezmála 65 milionů korun. „Většina škod je na Frýdlantsku, škody jsou také v Chrastavě na Liberecku a v Rovensku pod Troskami na Semilsku," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Poškozené jsou podle něj hlavně silnice a vodní toky, škody jsou ale i na soukromém majetku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, záplavy, muzea, správa, škody, Bílý Potok, muzeum, Liberecký kraj, Smědá, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záplavám se nevyhnulo ani Jizerskohorské muzeum. Jeho stav posoudí statik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.