Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstavba nové páteřní sjezdovky na Ještědu začne asi v září

Výstavba nové páteřní sjezdovky a rozšiřování dalších tratí ve skiareálu na Ještědu v Liberci začne zřejmě v polovině září. Vše se sice letos nestihne, nová sjezdovka by ale měla být lyžařům k dispozici už pro tuto zimní sezonu, informoval ředitel areálu Jakub Hanuš ze společnosti TMR Ještěd, jež má městský areál v dlouhodobém pronájmu.

„Plánujeme začátek sezony na polovinu prosince, práce budou probíhat do poslední chvíle," uvedl Hanuš. Rozsah prací, které se letos stihnou, podle něj zatím lze jen odhadovat. Záležet bude na tom, jak dlouho potrvá stavební řízení. „Podle harmonogramu to vypadá, že bychom mohli začít v polovině září," řekl Hanuš. V takovém případě by podle něj měli stihnout vybudovat u nové sjezdovky i zasněžovací systém a osvětlení. Zvládnout by se mělo i rozšíření sjezdovek Slalomák a Liberecká. „Beranova cesta se bude dělat v příštím roce," dodal ředitel areálu. Tato cesta vede od dolní stanice kabinové lanovky ke konečné tramvaje.

V celku jde o investici za 120 milionů korun. Nejzásadnější v projektu je vybudování 1,5 kilometru dlouhé sjezdovky Nová Skalka. Bude osvětlená v celé délce, podél ní bude 77 stožárů. Pro večerní lyžování nahradí nová sjezdovka nynější F10, tento osvětlený svah je čtyřikrát kratší. Cílem úprav je ale především odstranění slabiny areálu, což jsou úzké sjezdovky. V některých místech mají na šířku jen 12 metrů. Nová Skalka by měla být široká až 45 metrů. Kvůli vybudování nové sjezdovky a rozšiřování současných by mělo být vykáceno skoro sedm hektarů lesa. V záměru se počítá také se zemními pracemi v objemu skoro 27 tisíc metrů krychlových. TMR Ještěd přislíbil, že kácení bude kompenzovat zalesněním části trati Pod lany.

Autoři | Foto Ještěd - hory za horem

Štítky rekreace, stavby, lyžování, Ještěd, Liberec, sjezdovka, TMR Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nové páteřní sjezdovky na Ještědu začne asi v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.