Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Na Čertových kamenech údajně řádil ďábel otiskl do skály svůj zadek

Nenáročný výlet, který zvládnou i rodiny s kočárkem, s nádhernými výhledy. To nabídne procházka na Čertovy kameny v Josefově Dole.

Na skalní vyhlídku Čertovy kameny v Josefově Dole se můžete vydat po červené nebo po naučené stezce Gustava Leutelta. Vyhlídka nabízí výhledy na Josefův Důl, Jizerské hory i hráz josefodolské přehrady.

Samotná vyhlídka vznikla před 116 lety. Aktivní Německý horský spolek nechal část skály odstranit a dokonce zde vystavil budovu s věžičkou. Dokonce zde bylo i malé pohostinství. „Německý horský spolek byl svého času velmi činorodý,“ komentovala radní Květa Vinklátová.

Spolek dříve tvořilo dokonce osm tisíc lidí. „Značil turistické cesty, pořádal výlety a stavěl rozhledny. Dnes na jeho činnost, i když v daleko menším rozsahu, navazuje Jizersko-ještědský horský spolek,“ řekla Vinklátová. Dříve byla u budovy i veranda. Po odsunu německého obyvatelstva ale začala stavba na Čertově vyhlídce chátrat.

Podle legendy na skále kdysi řádil čert. Na důkaz své přítomnosti měl na skále nechat otisk své zadnice. Odtud název Čertovy kameny.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Čertovy kameny, Josefův Důl, Jablonecko, skála, Čertův kámen, Květa Vinklátová, vyhlídka, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Na Čertových kamenech údajně řádil ďábel otiskl do skály svůj zadek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.