Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Voda v liberecké přehradě se podle hygieniků mírně zhoršila

Voda v liberecké přehradě se mírně zhoršila, na vině ale nejsou sinice. Voda je zatím na stupni dva z pětibodové škály. Znamená to, že je vhodná ke koupání, jen se zhoršily její smyslově postižitelné vlastnosti. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila Krajská hygienická stanice v Liberci (KHS). Zakalení mohla způsobit bouřka, která v neděli Liberec zasáhla. Vzorky z přehrady odebírali hygienici v pondělí.

V době kontrolního odběru měla voda v přehradě Harcov 21 stupňů, vidět bylo jen do 80 centimetrů. „Pokud je viditelnost pod jeden metr, signalizuje to buď nějaké organické znečištění formou zákalu, nebo se pomnožují sinice nebo řasy," řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová. Přemnožení toxických sinic ale laboratorní rozbory neprokázaly.

Pravidelně každý týden kontrolují hygienici hodně navštěvovanou přehradu Mšeno v Jablonci, v níž je voda v pořádku stejně jako na Kristýně v Hrádku nad Nisou. Týdně se kontroluje i Máchovo jezero. Tam je od začátku koupací sezony kvůli sinicím voda nevhodná ke koupání pro citlivé lidi, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici tam doporučují po koupání sprchu. Vyšší množství sinic odhalily testy také na Hamerském jezeře. I tam je stejně jako voda Máchova jezera na stupni tři.

Jen zakalená, ale jinak vhodná ke koupání je voda na koupalištích v Nedamově a Zákupech na Českolipsku, Českém Dubu na Liberecku a v Sedmihorkách na Semilsku. Nevhodné ke koupání je od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě na Liberecku. Tam jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který ho napájí.

Hygienici v Libereckém kraji pravidelně sledují 36 vodních ploch, jednou měsíčně kontrolují také nemonitorované plochy. Vytipované jsou podle Loosové ty, které lidé využívají, jako jsou nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník, Lesní koupaliště nebo oblíbená Černá Nisa. „Z posledních rozborů jsme Malý Písečák v Příšovicích označili za nevhodný ke koupání, ale ostatní vypadají dobře," dodala Loosová.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, přehrada, koupání, Krajská hygienická stanice, Liberec, Máchovo jezero, Mšeno, Jablonec, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v liberecké přehradě se podle hygieniků mírně zhoršila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.