Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Mise v Bejrútu je u konce. Český tým USAR se vrací domů

Tým USAR s 36 členy se dnes vrací domů z Bejrútu, kde pomáhal po výbuchu. Po příletu do Prahy budou všichni převezeni do karantény a na testy COVID-19.

V uplynulých dnech celý tým prohledával sutiny. Následně byly týmy odvolány na základnu. K tomuto kroku je vyzvala armáda z bezpečnostních důvodů.

Poté, co se situace uklidnila, se Češi vrátili do práce. „Hlavním úkolem je zjistit se statikem, jak moc jsou domy místních obyvatelů poškozené,“ informoval před dvěma dny HZS ČR.

„Jsme standardně rozdělený do týmů. Ta práce je samozřejmě pro psy náročná, protože jsou tu vysoké teploty a vlhkost způsobuje, že psi jsou mnohem unavenější než z nás doma,“ sdělil Hasičskému záchrannému sboru psovod z Libereckého kraje Pavel Málek.

Hasiči z Libereckého kraje odletěli do Bejrútu. Spolu s nimi vyrazili na pomoc i dva psi

Dnes odpoledne nasedlo do letadla celkem 36 členů USAR (Urban Search And Rescue) týmu. Kteří v rámci humanitární pomoci vyrazili do Bejrútu v Libanonu, kde došlo k obrovské explozi skladiště s ledkem.

„Střídáme podle typu sutiny. Nasazení ale trvá okolo deseti minut. Pak je stahujeme psa zpátky a nasazujeme dalšího tak, abychom dali ty psy odpočinout,“ popisoval Málek.

Ohodnoť článek

Foto Twitter/HZS LK, HZS ČR

Štítky hasiči, Bejrút, ČR, USAR, Praha, Liberecký kraj, pes, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Mise v Bejrútu je u konce. Český tým USAR se vrací domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.