Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Propad příjmů se podle vize Libereckého kraje nebude týkat jen letošního roku

Liberecký kraj počítá s propadem daňových příjmů nejen letos, ale také pro následující roky. Očekává, že na úroveň roku 2019 se v příjmech nedostane minimálně do roku 2023, vyplývá z návrhu střednědobého rozpočtu. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) to znamená, že kraj bude například méně opravovat silnice.

„Protože v letošním roce jsme z vlastního rozpočtu dali 400 milionů korun na silnice a příští rok máme v rozpočtovém výhledu 100 milionů v rámci poklesu daňových příjmů. A některé investice se budou připravovat pomaleji," uvedl hejtman.

Propad daňových příjmů kraj očekává v důsledku jarních mimořádných opatření proti šíření koronaviru, která utlumila ekonomiku. „Reálné daňové příjmy v roce 2019 byly 3,6 miliardy korun, tak se tady bavíme o propadu v příštím roce 420 milionů," uvedl Půta. Pro příští rok kraj očekává příjmy 3,18 miliardy, pro rok 2022 to je 3,313 miliardy a pro rok 2023 odhaduje 3,452 miliardy. „Prostě se s tím budou muset všechny samosprávy nějakým způsobem vyrovnat a uvidíme. Třeba očekávání, která jsou zatím taková, budou překonaná nějakým optimistickým růstem ekonomiky v dalších letech," dodal hejtman.

Kraj se musel s propadem vyrovnat už letos, oproti schválenému rozpočtu očekávané příjmy snížil o 16,4 procenta na zhruba tři miliardy korun. Podle ekonomické náměstkyně hejtmana Jitky Volfové (ANO) by ale propad nemusel být tak velký. „Predikce teď vypadá, že by to mohlo být jen o 11 procent," uvedla.

I přes očekávaný propad příjmů chtějí podle ní v příštím roce zachovat úroveň financování krajských příspěvkových organizací na letošní úrovni. „To znamená, že jsme na provoz organizací dali celkem 1,134 miliardy korun," uvedla Volfová. Na stejné úrovni by měly zůstat i peníze rozdělované přes dotační fondy, tedy 110,5 milionu korun. Kapitálové výdaje by měly klesnout o 45 milionů na 320 milionů. „Je to způsobeno ročním posunutím prací na revitalizaci okolí sídla krajského úřadu a na náplavce, která se plánuje na roky 2022 až 2024," řekla Volfová. Naopak víc peněz by mělo jít na zajištění dopravní obslužnosti v kraji, počítá se s nárůstem o 30 na 735 milionů korun. „Výhled také pro rok 2021 zahrnuje částku 180 milionů korun na zajištění potřebného spolufinancování evropských projektů, které se týkají převážně investic," dodala náměstkyně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, hospodářství, správa, koronavirus, Liberecký, rozpočet, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Jitka Volfová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propad příjmů se podle vize Libereckého kraje nebude týkat jen letošního roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.