Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Užijte si babí léto v Olomouckém kraji

PR článek

Přijměte pozvání do Olomouckého kraje, který nabízí bohatou paletu plnou podzimních barev a zážitků! Babí léto je ideální období k cestování pro ty, kdo nemají děti školou povinné nebo pro ty, kteří nemají rádi sezónní přetlak turistů. A věřte, že mimo hlavní turistickou sezónu se toho u nás dá dělat opravdu spoustu. Prosluněné babí léto je jedno z nejlepších období roku pro výlety, turistiku, cykloturistiku, ale můžete také jen tak odpočívat nebo se vydat na procházku a užít si pohled na skvostnou a barevnou krásu, jako z malířského plátna, kterou nám servíruje sama příroda.

Co víc si přát? Stačí si jen vybrat, co je vašemu srdci nejblíž. Abychom vám to ulehčili, máme pro vás pár tipů, které byste si určitě neměli nechat ujít!

Tipy pro milovníky nedotčené krajiny a posvátného ticha

Jeseníky

Více informací a další tipy o turistických místech v Olomouckém kraji naleznete na webových stránkách ok-tourism.cz nebo na jeho Facebooku.

Vyzkoušejte Rychlebské hory, které vám nabídnou nedotčenou přírodu, posvátné ticho, čistý vzduch a historii dávných časů. Nenechte si ujít zdejší přírodní skvosty, které patří mezi Národní přírodní památky ČR - Borový, Nýznerovské vodopády a Venušiny misky. Navštivte historická místa - zámek Jánský Vrch nebo zříceniny hradů Rychleby a Kaltenštejn. Jste-li milovníci vyhlídkových míst, východů a západů slunce, jistě oceníte vyhlídky z Boží hory, Medvědího kamene nebo z Čertových kazatelen, věřte, že pohled z těchto míst ještě dlouho budete nosit v očích. To vše jsou kouzelná místa vybízející k zachycení okem fotografa, a to pěšky i na kole. A po protoulaném dni se můžete osvěžit v některém z lomů, kterých se v místní krajině nachází hned několik – např. Lom Štachlovice, Rampa, Kaolínka. Rychlebské hory jsou také mekkou trailové cyklistiky v ČR, řeč je o Rychlebských stezkách, kde se bude konat 10. října tradiční Blátotlačka.

Pokud máte rádi přechody hor, tak pro Vás máme parádní tip na 3denní zážitek na celý život. Co takhle si dát do těla a přejít hlavní hřeben Hrubého Jeseníku? Hlavní hřeben Hrubého Jeseníku se táhne v podobě čtyřicetikilometrového oblouku od sedla Skřítek na jihu po Ramzovské sedlo na severozápadě. Věřte, že nebudete litovat, patří totiž k nejkrásnějším horským túrám u nás. Na podzim tu na vás čekají překrásné krajinné scenérie.

Střední Morava

Kouzlo podzimu můžete nasát v Přírodním parku Údolí Bystřice, který se nachází v širším okolí stejnojmenné řeky, která se hluboko zařezává do plošiny Domašovské vrchoviny. K návštěvě doporučujeme čtyřkilometrový úsek mezi železničními zastávkami Jívová - Hrubá Voda - Smilov. Údolí řeky zde překvapí svou divokostí. Ze svahů porostlých lesy ční četné skalní výchozy a celý dojem ještě umocňuje to, že kolem hučící vody musíte procházet jen po úzké lesní cestě. Pokud toužíte po zábavě pro celou rodinu, doporučujeme návštěvu Resortu Hrubá Voda nebo Ski areálu Hlubočky, kde se vyřádí opravdu všechny věkové kategorie.

Za návštěvu určitě stojí i CHKO Litovelské Pomoraví, kterou tvoří komplex lužních lesů a luk, které jsou unikátní v rámci celé Evropy. Řeka Morava zde meandruje a vy tak můžete spatřit ojedinělou říční deltu s cennými biotopy. Zdejší přírodu můžete obdivovat při plavbě na lodi, v sedle kola nebo se nechat svézt formanským vozem. K návštěvě lákají i zdejší historická místa, vždyť Litovelské Pomoraví se nachází přímo v srdci Hané mezi starobylými městy Olomoucí, Litovlí a Mohelnicí.

A když už mluvíme o Hané, tak nemůžeme zapomenout na zdejší folklór. Milovníci folkloru jistě přijmou pozvání na akci Lidový rok ve Velké Bystřici, kde se 4. – 5. září uskuteční mimořádný 29. a ½ ročník folklórního festivalu. Akce je součástí cyklu Hanácký rok v Bystřici. Nebo můžete vyrazit na Setkání Hanáků - festival hanáckých tradic, který se bude konat 28. září v Olomouci, na Horním i Dolním náměstí.

Tipy pro milovníky odpočinku a hýčkání

Jeseníky

Rádi bychom vás pozvali na Týden Vincenze Priessnitze, který se koná od 28. září – 4. října, kde můžete společně oslavit vodu a odkaz zakladatele vodoléčby a lázní v Jeseníku Vincenze Priessnitze, těšit se je opravdu na co! Nabitý kulturní program, přednášky, procházky, jarmark, narozeninový bál a další. Pokud si budete chtít chvilku odpočinout, jistě nezapomeňte navštívit Balneopark, kde Priessnitzovy metody vyzkoušíte na vlastní kůži. Jóó není nad studenou vodu, sluníčko a čistý vzduch! Pokud by Vám to nestačilo, doporučujeme vyzkoušet některou z originálních Priessnitzových procedur např. Koupel v tradiční dřevěné vaně „Staré dobré časy”.

Dalším tipem je návštěva Velkých Losin, v podhůří Jeseníků, městečka se stoletou lázeňskou tradicí – vždyť zdejší termální lázně, známé už od roku 1596, jsou nejstarší na Moravě. A nejen relaxaci, ale i zábavu si můžete užít ve zdejším termálním parku. Jeho čtyři venkovní a pět vnitřních bazénů je napouštěno stejnou přírodní termální vodou jako lázně. Velké Losiny jsou ovšem nechvalně proslulé také zdejšími hony na čarodějnice. Atmosféra doby inkvizitorů a čarodějnických procesů na vás dýchne zejména na zámku, který si v šestnáctém století nechali postavit pánové ze Žerotína. Mimochodem, losinská Ruční papírna je dalším z míst, které nesmíte vynechat. Funguje už více než 400 let, jedná se tak o evropský unikát a českou národní památku.

Máme pro vás pozvánku na poslední koncert z řady Velkolosinských promenádních koncertů, který se koná 13. září na náměstí ve Velkých Losinách, kde na vás budou čekat hudebníci moderní cimbálové muziky CIMBAL HELL BAND.

Střední Morava

Máte rádi zdravý životní styl? Pak si určitě nenechte ujít akci Den zdraví, který se koná 12. 9. 2020 v Lázních Slatinice. Můžete se těšit na bohatý program, který bude probíhat po celý den, jehož obsah je zaměřen na zdravý životní styl a prevenci nemocí. Dále se můžete aktivně zúčastnit ukázek cvičení, přednášek, konzultací s odborníky, poradny o zdravé stravě a třeba se dozvíte něco nového. Pokud vás program unaví, můžete se zde i zrelaxovat, využít některé z nabízených lázeňských procedur. A samozřejmě si můžete dopřát i delší pobyt – stačí se nechat inspirovat nabídkou lázeňských balíčků.

Speciální tipy

Flora Olomouc si pro vás připravila tradiční podzimní etapu mezinárodní květinové a zahradnické výstavy, která se koná ve dnech 1. – 4. října na Výstavišti Flora.

Milovníky památek určitě zaujme nový prohlídkový okruh na hradě Helfštýn. V srpnu tam byla po třech letech dokončena náročná rekonstrukce renesančního paláce, který je nově z velké části zastřešen a největší místnost se dočkala skleněného stropu. Z plošiny na vrcholu stavby budete moci obdivovat nové výhledy nejen na hrad, ale i do Moravské brány.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Olomoucký, kraj, Olomouc, léto, podzim, kultura, výlet, tip, Jeseníky, hory, lázně, babí léto, Olomoucký kraj, příroda, návštěva, Vincenz Priessnitz, turismus, krása, cestování, Velké Losiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Užijte si babí léto v Olomouckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.