Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Analýza u Silnic LK odhaluje nesrovnalosti u nákupu PHM, údržba ohrožena není

Hrubé nedostatky u veřejné zakázky na dodávky pohonných hmot (PHM), narušování podmínek zadávacího řízení nebo přijímání plnění bez řádně vysoutěžené smlouvy. Na tato pochybení a nesrovnalosti poukazují první zprávy z analýzy a auditu u Silnic LK.

Analýza, kterou provádí firma NEXIA AP, probíhá ve společnosti od poloviny srpna. Důvodem jsou dlouhodobé pochybnosti, nespokojenost a snaha kraje zjistit, jak společnost reálně funguje.

Kvůli neshodám a nesrovnalostem byli již z představenstva na začátku srpna odvoláni Petr Šén a Josef Rechcígl. „V současné době zde působí jako krizoví manažeři Petr Správka a Petr Šimoník,“ informoval náměstek hejtmana Jan Sviták.

Jedním z hlavních bodů, na které se hloubkový audit a analýza zaměřují, je nákup a nakládání s PHM. V předchozím auditu z roku 2017 přitom jakákoliv zmínka o společnosti MOVI oil chyběla. „Samozřejmě je otázkou, proč se již tento audit výhodnosti nákupu PHM nevěnoval, nevěřím, že šlo o náhodu,“ podotkl hejtman Martin Půta.

Výběrové řízení mohla vyhrát pouze jedna firma

Podle Svitáka došlo při výběru dodavatele PHM k účelovému nastavení výběrového řízení tak, aby mohla zvítězit pouze jediná firma. „V důsledku toho jsou ceny nafty vyšší v průměru o 1,5 až 2 koruny na litr,“ řekl Sviták. Další nesrovnalosti, které vyplývají z analýzy efektivity hospodaření a auditu smluvních vztahů, odkazují i na nesprávné umístnění nádrží a mnohdy i pochybnou dokumentaci.

„Jak jsme zjistili, dodávání PHM probíhalo na základě neplatné smlouvy, takže byly pozastaveny všechny dodávky. A my nyní činíme kroky, abychom mohli transparentně vysoutěžit nového dodavatele a naftu získávat legálně,“ vysvětlil náměstek.

Údržba by neměla být ohrožena

Analýza i hloubkový audit nadále probíhají a věnují se například i činnosti dozorčí rady. Celkové výsledky by měly být známy do konce září. Náměstek hejtmana zároveň upozornil, že tyto kroky by se neměly dotknout běžné údržby, „Samozřejmě společnost funguje, pracujeme na dokončení letní údržby a připravujeme plán zimní údržby, která rozhodně není ohrožena,“ dodal.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Silnice LK, doprava, pohonné látky, údržba, analýza, Silnice LK a.s., Jan Sviták, NEXIA AP a.s., Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Analýza u Silnic LK odhaluje nesrovnalosti u nákupu PHM, údržba ohrožena není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.