Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Recyklace trochu jinak. Liberecká umělkyně vyrábí šperky z PET lahví

Odjakživa tvořila rukama a hýřila kreativitou. Nakonec si Věra Bělinová vypracovala vlastní techniku zpracování plastů a založila značku PETkvět a její šperky dobývají dívčí i dámská srdce.

Věra Bělinová si vždy přála mít vlastní cukrárnu. Rok 2015 jí ale udělal čáru přes rozpočet. Na trzích se jí dostaly do ruky šperky z chráněné dílny vyrobené z PET lahví. Jednalo se o pár koleček vystřižených z plastu a navěšených na háček do uší. Okamžitě ji výtvor fascinoval. Zvláště to, jak moc se použitý plast podobá sklu, ale oproti němu má jednu zásadní výhodu - je velice lehký, takže mohou vznikat i velké náušnice a přitom netrápí ucho. Navíc zjistila, že se dá tvořit mnohem víc než jen kolečka nebo čtverečky.

Moře trpělivosti a vlastní technika

Věra se dala do hledání. Zkoušela najít různé návody, jak s PET lahvemi pracovat, ale stále nebyla spokojená. Začala vyhledané postupy upravovat a tím přišla na to, jak vytvářet komplikovanější tvary. Myšlenka výroby šperků z plastového odpadu tedy sice není z její hlavy, ale její technologie je unikátní. Pracovala na ní 2,5 roku a stále ji zdokonaluje. Dokonce je pravděpodobně jediná, kdo je schopen takto vytvarovat růžičky.

K tvorbě toho nepotřebuje mnoho. Postačí svíčka, tlustší jehla, manikúrní nůžtičky a nějaké ty bižuterní komponenty. A samozřejmě PET lahve. Těch má Věra plný sklep. Spousta lidí již o její tvorbě ví, a tak se občas stane, že jí někdo hodí nějaký ten pytel přes plot. „Ta technika je opravdu jednoduchá, zvládnou ji i malé děti,” říká neustále usměvavá umělkyně.

Odpad dostává nový život

Dle samotné autorky existují na její práci dva náhledy. První, obdivný, že odpadu dává nový smysl a život, a ten druhý, že vlastně podporuje výrobu a využívání plastů, což byla vlastně ze začátku pravda. „Já jsem si dřív ty lahve kupovala. Viděla jsem v obchodě nějakou hezkou barvu, tak jsem si ji zkrátka koupila. Ale potom mi došlo, že to takhle nechci a začala jsem ty lahve sbírat,” říká Věra.

Dnes si materiál na výrobu nasbírá třeba i na procházce v lese, ale má také své “dodavatele”, kteří jí pravidelně lahve přivážejí. Všechno jsou to ovšem kusy, které by jinak skončily v nádobě na tříděný plastový odpad. Dokonce i obaly, v nichž své šperky posílá zákazníkům, jsou plně ekologické, což je další přidaná hodnota. Místo na sběrném dvoře se pytle s plasty válejí u Věrky ve sklepě a není přes ně takříkajíc kam plivnout. Přesto však bude ráda, když jí přibude o něco více azurově zbarvených lahví nebo lahví od energetických nápojů - černých a stříbrných.

Věra je ráda mezi lidmi a seznamuje se i s jinými umělci. V roce 2018 spojila síly s Hereckým studiem Divadla F. X. Šaldy, kdy prezentovala svou tvorbu a uspořádala workshop pro děti při představení Má to smysl aneb Jak šly děti zachránit svět, jež bylo prvotinou Hereckého studia i jeho umělecké vedoucí Jany Hejret Vojtkové - autorky a režisérky inscenace.

Inspirace v přírodě i lidech

Na otázku, čím se inspiruje, odpovídá Věrka jednoduše. „Životem. Jen koukám kolem sebe a vnímám barvy, tvary. Občas se mi stane, že zavřu oči a prostě vidím třeba nějaké náušnice, nebo koukám ven na červánky a vznikne mi náhrdelník. Ale je to proces. Někdy se mi nedaří vytvořit to, co jsem chtěla, a zjistím, že to, co vzniklo, je vlastně mnohem lepší,” vysvětluje.

Jak se k “petkovým” šperkům dostat

Na jarmarky může Věra Bělinová zapomenout. Výroba šperků jí totiž zabere tolik času, že není schopná si navyrábět dostatečné množství zboží dopředu. Ty nejjednodušší šperky jí zaberou v průměru tři hodiny, ty složitější i celý den. Přesto však není pro vás její tvorba ztracená. Primárně prodává se výrobky přes internet. Nejčastěji komunikuje přes svou facebookovou a instagramovou stránku PETkvět. Když ale budete mít štěstí, potkáte ji na některém z workshopů nebo na prodejních výstavách, jako např. Design Days Reichenberg.

Věrka vyrábí převážně na zakázku. Dá tedy na spolupráci se zákazníkem, který třeba zahlédne něco, co už Věra vytvořila, ale má svou vlastní představu, jak by si šperk upravil pro sebe. 

Dvě děti, dvě zaměstnání, jeden velký talent

Přestože lidé dokážou Věřinu práci ocenit, skrze časovou náročnost ji její výroba neuživí a navíc, jak sama říká, potřebuje mezi lidi. „Kdybych se těmi šperky měla živit, asi by to šlo, ale musela bych tomu věnovat opravdu celé dny, a to bych nevydržela, takže jsem ráda, že se dostanu taky ven, jinak bych byla pořád zavřená tady.”

Krom šperkaření se ještě zvládá starat o dvě děti, vypomáhat jedné firmě s pečením dortů a lektoruje výtvarnou výchovu v nově vzniklém ateliéru Tuba. „Pro mě je důležité, aby to, co dělám, mělo pro mě smysl,” svěřuje se a zmiňuje například rychlokresbu, při níž jde o rychlé zachycení základního tvaru toho, co kreslíte, za velice krátkou dobu, třeba 30 sekund.

Důležité podle Věry je rozvíjet svoji kreativitu, protože tu má, dle jejích slov, v sobě úplně každý.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Malingerová a Archiv

Štítky NEOBYČEJNÍ, pet lahve, šperky, šperk, plast, technika, odpad, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Slípka

Paní bych rád vyvedl z omylu, že má v sobě kreativitu úplně každý. Asi mě nezná ;)

Čtvrtek, 8. října 2020, 09:21Odpovědět

(NE)OBYČEJNÍ: Recyklace trochu jinak. Liberecká umělkyně vyrábí šperky z PET lahví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.