Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výjimku nutnou pro obnovení těžby čediče na Tlustci soud zrušil

Krajský soud v Liberci zrušil rozhodnutí o udělení výjimky z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů, která je potřeba k obnovení těžby čediče na Tlustci na Českolipsku. Úřady se tím budou muset znovu zabývat, vyplývá z rozsudku zveřejněném na justičním portálu. Rozhodnutí ministerstva životního prostředí a libereckého krajského úřadu soud zrušil pro vady řízení a vrátil k novému projednání. Proti jeho verdiktu lze podat do dvou týdnů kasační stížnost.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století a patří k nejkvalitnějším v Česku. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník lomu, Kamenolom Brniště. Výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů mu udělilo ministerstvo loni v prosinci, proti tomu se ale k soudu úspěšně odvolalo město Jablonné v Podještědí, Sdružení na záchranu kopce Tlustec a českolipská pobočka Společnosti pro udržitelný život.

Vlastník lomu počítá s těžbou až 840 tisíc tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici. Podporu zatím získal v Brništi, kde zastupitelé dali těžbě zelenou a už v únoru schválili i podmínky kompenzační dohody s firmou. Obnovení těžby podpořili v červnu i obyvatelé obce v referendu. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, Brniště by mělo dostat od firmy 125 milionů korun během 25 let. Nadále proti jsou ale okolní obce jako Jablonné v Podještědí nebo Velký Valtinov. Obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy.

Autoři | Foto geocaching.com

Štítky soud, ekologie, správa, stavebniny, těžba, Tlustec, Ministerstvo životního prostředí České republiky, okres Česká Lípa, Liberec, Brniště, Česko, Jablonné v Podještědí, KAMENOLOM BRNIŠTĚ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výjimku nutnou pro obnovení těžby čediče na Tlustci soud zrušil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.