Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec změnil územní plán, což umožní výstavbu sídla záchranky

Liberečtí zastupitelé schválili dílčí změnu územního plánu, která se týká lokality u lomu pod sídlištěm Králův háj. Změna umožní vybudovat v tomto místě nové krajské sídlo záchranné služby s výjezdovou základnou. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že záměrem je městský pozemek v odhadované hodnotě deset milionů korun věnovat kraji. Zároveň chce ale město získat darem současný areál záchranné služby v Husově ulici v Liberci.

Podle primátora zatím jednání v tomto směru výrazně nepokročila. „Aktuální to bude až v momentě, kdy bude zpracovaný alespoň nákres (nového sídla) od architektů. Zatím máme schválené memorandum s krajem, záměr darování našeho pozemku a změnu územního plánu," dodal primátor.

Liberecký kraj už dlouho hledá v Liberci pozemek pro výstavbu nového výjezdového střediska záchranné služby, kde by měl být i dispečink, opravárenské a školicí středisko záchranky. Současné prostory už potřebám záchranářů nevyhovují. Jako vhodný se ukázal pozemek nedaleko křižovatky ulic Jablonecká a Kunratická. Místo je necelé dva kilometry vzdálené od liberecké nemocnice i od frekventované spojnice I/14 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Zároveň je mimo nejzatíženější centrum.

O podobě areálu záchranné služby by měla rozhodnout architektonická soutěž. Nepůjde ale o jedinou novou stavbu, která by měla zlepšit podmínky pro záchranáře. Kraj chce do modernizace a výstavby stanovišť investovat v dalších letech odhadem na 700 milionů korun, z toho zhruba polovina by měla jít do nového krajského sídla. Nové výjezdové stanice by měly postupně vzniknout ve Frýdlantu, v Jablonci nad Nisou, Hrádku nad Nisou, Turnově, Doksech a Jablonném v Podještědí. Kraj by chtěl na tyto projekty získat dotace z evropských fondů.

Výjezdové základny má záchranná služba Libereckého kraje rozmístěné ve 13 městech, v Liberci jsou dvě základny, druhá je na letišti. Ročně záchranáři vyjedou v kraji k více než 60.000 případům.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky zzs lk, kraj, Liberec, sídlo, územní plán, zdravotnická záchranná služba, stavba, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec změnil územní plán, což umožní výstavbu sídla záchranky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.