Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V kraji by mohlo vzniknout nové odběrové místo

O vytvoření šestého odběrové místa na testování Covidu-19 jedná v těchto dnech Liberecký kraj s firmou Synlab. Počet odběrů a testů totiž stále roste.

Po včerejším jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS). Aktuálně je v kraji pět odběrových míst. Čtyři jsou u páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Od 22. září funguje další odběrové místo u liberecké pobočky zdravotního ústavu. Skupinové odběry zajišťují také dvě sanitky záchranné služby a od 22. října přibyl tým hasičů.

Počet odběrů a testů dál roste, odběrová místa postupně rozšiřují pracovní dobu. „Třeba 23. října se už provedlo 2170 odběrů," řekl Sobotka. Ještě v polovině října se jich dělalo v kraji zhruba 1500. Podle hejtmanova náměstka pokračuje také nákup dalšího vybavení pro laboratoře, které umožní ještě zvýšit počet zpracovaných odběrů. Pomoci by podle něj měla právě soukromá laboratoř společnosti Synlab.

Laboratoře Synlab se po zařazení na seznam akreditovaných laboratoří zapojily do testování na přítomnost koronaviru v Česku 16. března. Od té doby otestovaly přes 80.000 vzorků. Denně nyní mohou udělat přes 2300 testů. Odběrová pracoviště na covid-19 má aktuálně firma v Praze, Brně, Českém Krumlově nebo ve Znojmě. Služby mobilního odběrového týmu nabízí laboratoře firmy v Praze a Českých Budějovicích a nově také v Chomutově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, koronavirus, správa, testy, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, laboratoř, Přemysl Sobotka, ODS, Praha, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji by mohlo vzniknout nové odběrové místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.