Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Africký mor se přibližuje k Česku. Zintenzivní se lov, zvýší se odměny. Pejskaři by si měli hlídat psy

S ohledem na vývoj situace týkající se Afrického moru prasat zasedla Ústřední nákazová komise, která vymezila lokalitu s intenzivním odlovem divočáků. Ta se týká zejména Libereckého a Ústeckého kraje.

Vytyčená oblast je vymezena česko-německou a česko-polskou hranicí a ve vnitrozemí jde o hranici vytvořenou spojnicí měst Hřensko a Harrachov. „V našem regionu je řada rizikových míst, odkud by k nám nakažená prasata mohla migrovat. Jde o oblasti v Jizerských horách a dál na Frýdlantsku: kolem Dětřichova, Višňové, Jindřichovic pod Smrkem a Nového Města pod Smrkem. Stejně tak to platí o území kolem Hrádku nad Nisou,“ sdělil Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy.

Území je ohraničeno na území Libereckého kraje silnicí I/13 od Nového Boru do Liberce a nadále silnicí I/14 dále na Tanvald a silnicí I/10 přes Harrachov na Polsko.

Státní veterinární správa chce k lovu motivovat zvýšením odměn. Zástřelné za každé ulovené zvíře bude ve výši 2000 korun. „Nálezné za uhynulého divočáka se v takzvané zóně s intenzivním odlovem zvýšilo z dvou na tři tisíce korun,“ komentoval Šebesta. Díky zvýšenému náleznému by mělo být zajištěno důslednější vyhledávání uhynulých kusů a včasné odklízení. Vzorky musí myslivci odevzdávat na vyšetření u Krajské veterinární správy.

Vedení kraje zároveň upozorňuje veřejnost, jak se zachovat, pokud na uhynulého divočáka narazí. „Pokud naleznete mrtvého divočáka, měli byste se obrátit na myslivecké sdružení, obec, nebo policisty či hasiče,“ uvedl radní Václav Židek s tím, že pejskaři by měli zamezit kontaktu psa s uhynulým zvířetem.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, africký mor, prasata, SVS, divoké prase, Česko, silnice, Liberecký kraj, Ústřední nákazová komise České republiky, Ústecký kraj, Krajská veterinární správa, Harrachov, Státní veterinární správa České republiky, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Africký mor se přibližuje k Česku. Zintenzivní se lov, zvýší se odměny. Pejskaři by si měli hlídat psy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.