Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Poznávejte české dějiny v pískovcových plastikách v Českém ráji

Mistr Jan Hus, sv. Václav nebo Karel IV. Tyto a mnohé další osobnosti české historie naleznete v pískovcových plastikách, které vytvořil Vojtěch Kopic.

Jak jméno autora napovídá, plastiky se nachází nedaleko Kopicova statku. Ten ale nevystavěl Vojtěch Kopic, jak by se mohlo zdát, ale Jiří Jiroš v druhé polovině 18. století. Nicméně Kopic se stal pozdějším majitelem a do povědomí lidí se dostal díky jeho umělckému dílu a odkazu.

„Do pískovcových skal v okolí své chalupy vytesával od čtyřicátých let až do své smrti plastiky s tématy z českých dějin,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička s tím, že otésavat kámen se naučil od kameníka ze sousedství. Při procházkách skalami kolem statku se opravdu poctivě rozhlížejte. 

Pokud byste místem jen proběhli nebo zbrkle prošli, určitě byste nějaké skvosty prošvihli. Procházka je ale zároveň nenáročná a zvládnou ji i malé děti. „Kopic zemřel roku 1978 a je pochován v Kacanovech. V jeho díle i v pozdější době pokračovali další amatérští lidoví umělci,“ komentoval Mikulička. Právě jejich dílem je například velmi hluboká studna celá vyhloubená ve skále.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Kopicův statek, Kacanovy, plastika, dějiny Česka, Český ráj, Jan Hus, Karel IV. Lucemburský, skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Poznávejte české dějiny v pískovcových plastikách v Českém ráji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.