Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Těžba v Turówě poškozuje české životní prostředí. Kraj požaduje kompenzaci

Liberecký kraj zatím nevzdává boj s nelegální těžbou v polském hnědouhelném dole Turów. Nyní vedení odeslalo na Ministerstvo životního prostředí podmínky, které by měly být předány Evropské komisi a polské straně.

Kraj chce po polské straně kompenzaci vzniklých nákladů v souvislosti právě s těžbou v dole. Ministerstvo ani kraj nehodlají respektovat pokračující těžbu, která měla povolení platné jen do konce letošního dubna. „Chápeme, že polská strana nemůže v dole Turów úplně skončit s těžbou ze dne na den. Těžba ale musí probíhat v mezích zákona, který platí pro nás stejně jako pro naše sousedy. Naším hlavním cílem je legitimní ochrana obyvatel kraje a jejich zájmů. Především v oblasti ochrany prostředí, ve kterém žijí,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Martin Půta.

K prodloužení těžby došlo dle vedení kraje v rozporu s unijním právem. Pokud nyní nepřistoupí Polsko na požadavky české strany, bude se Česká republika bránit a obrátí se na Soudní dvůr Evropské unie s předběžným opatřením na zastavení nelegální těžby. Cílem je zastavit porušování evropských změn a získat kompenzaci škod.

Podle informací z kraje není možné těžbu podmínkami ani dodatečně legalizovat. „Polsko pro možnost další činnosti musí přijít s návrhem, který škody na životním prostředí Libereckého kraje nepůsobí,“ sdělila mluvčí kraje Andrea Fulková.

Zatím polská strana zřejmě nehodlá uznat, že by porušila směrnice a práva ČR. Jedním z nejzávažnějších témat týkajících se těžby je otázka vody. Podle kraje a ministerstva by mělo dojít k vybudování náhradního zdroje pro zásobování pitnou vodu. Součástí by měl být i systém likvidace odpadních vod. „Takové opatření by zajistilo dodávky pitné vody pro místní občany zejména v obci Uhelná a v sousedních územích,“ doplnila mluvčí.

Pro kraj je největší prioritou zastavení těžby a posouzení dopadů na životní prostředí. Radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek k tomu dodává: „Škody, které způsobuje dosavadní činnost dolu, jsou nesporné a doložitelné.“ Zároveň podle Židka jsou obyvatelé blízkých obcí vystaveni kromě problémům s vodou také hluku a zvýšené prašnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Turów, Polsko, těžba, Důl Turów, životní prostředí, Liberecký kraj, Evropská komise, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko, Martin Půta, Soudní dvůr Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžba v Turówě poškozuje české životní prostředí. Kraj požaduje kompenzaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.