Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Testování v domovech pro seniory v sobotu neskončí

Testování bude v domovech pro seniory a pobytových zařízeních v Libereckém kraji pokračovat i po sobotě 12. prosince.

 Je to efektivní způsob jak odhalit nakaženého zaměstnance a zabránit šíření nákazy v domovech, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Třeba v Domově Důchodců Velké Hamry na Jablonecku zavedli i pravidelné testování klientů, přestože od minulého týdne tuto povinnost nemají. Testy u klientů zvažují také Domě seniorů v Liberci - Františkově.

„My jsme si udělali plán a jedeme testování dál, jednou za deset dní testujeme jak klienty, tak zaměstnance," řekl Čestmír Skrbek, ředitel domova ve Velkých Hamrech, kde žije 133 klientů. Pokračovat s testováním se podle ředitele rozhodli zejména s ohledem na obnovení návštěv a zhoršující se epidemickou situaci v kraji. "Testujeme všechny návštěvy, potvrzení přinesené odjinud nás nezajímá," doplnil. Snaží se tak obyvatele domova ochránit před nákazou, aktuálně žádného nakaženého klienta ve Velkých Hamrech nemají.

V libereckém domově na Františkově, který je s 200 klienty největším zařízením svého druhu v kraji, také počítají s pravidelným testováním zaměstnanců. „Nic jiného nám vzhledem k situaci nezbývá, potřebujeme nákazu zachytit a zastavit. Zvažujeme, jestli testovat i všechny klienty v nějakém pravidelném rytmu, nebo testovat jen ty, u nichž se objeví nějaké zdravotní obtíže," řekl ředitel krajského zařízení Jan Gabriel. Aktuálně je podle něj v domově 20 nakažených klientů a koronavirus prokázaly testy také u několika pracovníků.

Ředitelé domovů by uvítali, kdyby se v Česku začalo co nejdříve s očkováním proti covidu-19. „Za sebe na to čekám jako na smilování. Z klientů se nikdo nestaví proti, a u zaměstnanců uvidíme ve chvíli, kdy to přijde. Já udělám všechno pro to, aby byli oočkovaní, by si mohli všichni oddychnout a věnovat se své normální práci a péči o klienty," řekl Gabriel. „Čím dřív, tím líp, abychom předešli nějakým třetím, čtvrtým vlnám," doplnil ředitel domova ve Velkých Hamrech Skrbek.

V Libereckém kraji je bezmála 60 sociálních zařízení, z toho zhruba čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem. Žije v nich přes 2100 klientů a zaměstnávají na 3000 lidí. V krajských domovech si pracovníky testují už od poloviny října, pořídili si vlastní vybavení. „Sociální zařízení v pondělí hlásila 107 covid pozitivních klientů a 82 nakažených zaměstnanců, což je proti pátku mírný pokles," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Podle hygieniků patří domovy stále k největším ohniskům nákazy v Libereckém kraji, o něco méně pozitivně testovaných je ve školách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, senioři, Liberecký, domov, domov pro seniory, Liberecký kraj, infekční onemocnění, Velké Hamry, Martin Půta, Františkov (Velké Kunětice), Starostové pro Liberecký kraj, Jan Gabriel, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování v domovech pro seniory v sobotu neskončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.