Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Přítomnost vlků v Jizerkách potvrzena. Vznikla zde dvě teritoria

Poslední dva roky nacházejí opakovaně dobrovolníci Vlčích hlídek důkazy o pohybu vlků v Jizerských horách a na Frýdlantsku. Až fotopasti ale potvrdily výskyt vlků definitivně.

Obě teritoria zasahují za hranice Česka do Polska. Na Frýdlantsku se výskyt vlka potvrdil z fotopastí v létě 2019. Přítomnost jizerskohorských vlků potvrdily nalezené stopní dráhy během letošního jara a fotopast z října. „Území Libereckého kraje je co do počtu lesů a přirozené potravy vhodným biotopem k životu vlků. Další trvalá teritoria na území Ralska a Lužických hor jen dokazují, že se těmto vzácným šelmám v kraji dlouhodobě daří,“ sdělila Kristýna Fridrichová, koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek na Liberecku.

Během sledování stopních drah v Jizerských horách se podařilo objevit také kadáver lišky, což potvrzuje, že se vlci podílejí na regulaci malých šelem.

A pokračovala: „Budoucnost vlků je však ohrožena nelegálním pytláctvím a stále zvyšující se fragmentací krajiny. I na území Libereckého kraje a v polském pohraničí bylo za poslední tři roky nalezeno několik vlků, kteří nepřežili srážku s automobilem.“

Turisté a návštěvníci Jizerek i Frýdlantska se nemusí vlků nijak obávat. Oproti tomu chovatelé hospodářských zvířat by měli zvážit vhodné zabezpečení stád. Na to je možné získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Bližší informace, jak chránit svá stáda, najdou chovatelé na webu www.ochranaovci.cz.

Výskyt vlků na severu Libereckého kraje ale není úplnou novinkou. První zprávy se objevily již před šesti lety. „Pro místní lesníky a rozumné myslivce je postupné šíření vlka na Liberecku dobrou zprávou, vlci pomáhají s regulací počtu divoce žijících kopytníků, kteří značně poškozují naše lesy,“ dodal v TZ Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hnutí DUHA

Štítky Liberecký, vlci, Jizerské hory, Frýdlantsko, Liberecký kraj, Hnutí DUHA, Lužické hory, Ralsko, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Přítomnost vlků v Jizerkách potvrzena. Vznikla dvě teritoria  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.