Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Připravte si zrní, papír a tužku. Startuje sčítání ptactva na krmítku

Dopřáváte opeřencům pochoutky do krmítek? Zapojte se do vědeckého průzkumu a po dobu jedné hodiny sledujte, kolik druhů se k nasypanému zobu slétne. Akci Ptačí hodinka pořádá Česká společnost ornitologická s cílem dlouhodobě sledovat zimování ptáků v Česku. Podobného sčítání se účastní i stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii nebo sousedním Německu.

Loni se do sčítání zapojilo 21 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali přes 400 tisíc ptáků. Nejčastějším hostem krmítek byla sýkora koňadra, a to jak v celkových počtech, tak v plošném výskytu. S odstupem za ní byli v největších počtech pozorováni vrabci polní a vrabci domácí

Letos akce "Ptačí hodinka" vychází na termín od 8. do 10. ledna. Pozorovat ptáky můžete prakticky kdekoli. Na zahradě, na balkóně nebo například v parku. Musíte však místo sledovat přesně jednu hodinu, proto je nejlepší zůstat doma v teple. Při pozorování není nutné, zda opeřenec na krmítku přistál, či zda jen proletěl kolem. Stejně tak se nerozlišuje, jestli se jedná o samce nebo samici. Jde o vědecké pozorování, nikoli o soutěž, proto vědce zajímá i když na krmítko zrovna žádný návštěvník nepřiletí. 

„Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí. Program je dlouhodobý a díky velkému množství údajů z celé republiky získáme během několika let informace o tom, kteří ptáci se kde vyskytují a jak se údaje mění. Sčítat je snadné a zábavné, zabere jen hodinu a i díky tomu se do sčítání může zapojit opravdu velké množství lidí,“ říká koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Alena Skálová z České společnosti ornitologické. 

Pokud si nejste jistí ohledně druhů ptactva, sáhněte po příručce na určování ptáků. Ani ostřílení ornitologové nejsou schopni určit opeřence, který se jen rychle mihne. V tomto případě je pak lepší označit exemplář jako “neznámý druh“, než riskovat, že ho určíte špatně.


Pro zápis si můžete stáhnout elektronický formulář, který vyplňujete v mobilu nebo na počítači. Postačí také obyčejná tužka a sčítací arch z letáku, kde jsou kresby s nejčastějšími druhy, které se ke krmítku slétávají. Elektronické poznámky lze zaslat přes webové stránky do 15. ledna, pokud nemáte přístup na internet, je možné zaslat vyplněný formulář také poštou na adresu: Česká společnost ornitologická, Na Bělidle 34, 150 00, Praha-Smíchov. Průběžný stav můžte sledovat i online na webu ptacihodinka.birdlife.cz.

„Odhadujeme, že konečné výsledky sčítání budeme mít v únoru. Po samotném sčítání ještě nějakou dobu trvá, než přijdou poštou všechna pozorování z papírových formulářů a přepíšeme je do databáze. Pak teprve jsou data kompletní a my je můžeme dál odborně zpracovávat,“ říká Skálová.

Jak a čím přikrmovat?

Ideální doba, kdy ptákům přilepšovat je v období od listopadu do března. Je důležité také myslet na to, aby množství potravy odpovídalo aktuálnímu počasí. Jednoduše řečeno, čím větší zima, tím více jim můžeme dopřát. Krmítko je ideální zavěsit alespoň 1,5 metrů nad zemí.

Kosi a drozdi si rádi dopřejí i jablka a jeřabiny. Strakapoudy, brhlíky a sýkorky zase potěší tuková směs. Obecně je vhodná slunečnice, oves, proso nebo pšenice. Velmi populární jsou také lojové koule, ty je však nutné vybalit ze sítěk, neboť se do nich ptáci často zachytí drápky. Na zemi pak mohou přitahovat další živočichy žijící na zahradě, zejména pak ježky. Zde hrozí nebezpečí, že by kus plastu mohli pozřít a způsobit si tak zdravotní potíže.

Pozor na kořeněné, solené nebo přepálené zbytky z kuchyně. Vyhněte se také doslazovaným rozinkám nebo sušenkám. Vhodnou potravinou z kuchyně může mít například neslaná vařená rýže, brambory nebo strouhaná mrkev či vločky. Také nezapomínejte na pítko, protože i v zimě potřebují opeřenci vodu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká společnost ornitologická

Štítky pozorování, příroda, práci, ornitologie, krmítko, ptáci, USA, Německo, Velká Británie, Česko, Alena Skálová, papír, Česká společnost ornitologická, obilniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravte si zrní, papír a tužku. Startuje sčítání ptactva na krmítku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.