Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rekordní rok Archy. Sražený jeřáb, otrávené káně i stovky mrtvých a umírajících netopýrů u popelnic v Ruprechticích

Liberecká záchranná stanice Archa přijala loni rekordních 1800 zvířat. Polovinu tvořili netopýři, objevil se tu ale i jeřáb popelavý sražený kamionem nebo užovky zamotané do sítí chránícím borůvky proti ptákům. K nejsmutnějším případům pak patří nález 337 uhynulých či stále umírajících netopýrů odložených v kbelíku v libereckých Ruprechticích.

Mrtví i umírající netopýři v plastové nádobě

Archa poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, která jsou v důsledku zranění, nemoci či jiných okolností dočasně či trvale neschopná přežít ve volné přírodě. Jako v předchozích letech i loni tvořili nejvyšší podíl přijatých živočichů netopýři hvízdaví. Loni jich pracovníci Archy ošetřili rekordních 910. „Většina odchycených netopýrů pocházela z takzvaných letních invazí do budov. K těm dochází v době, kdy se rozpadají mateřské kolonie a hejna mladých nezkušených jedinců si hledají nové úkryty, často bohužel v otevřených oknech domů. Je smutnou skutečností, že loni se nám z velké části vinou majitelů objektů více než polovinu z nich již nepodařilo zachránit," uvedla Hancvenclová.

Nejsmutnější byl podle ní hromadný nález 337 netopýrů, které někdo nechal v plastové nádobě u popelnic v liberecké čtvrti Ruprechtice. „V kbelíku byla namačkána zvířata uhynulá i stále umírající. Po roztřídění v Arše jsme našli 260 mrtvých živočichů, dalších devět uhynulo následně. Zachránit se podařilo pouze 68 netopýrů," řekla. Jen deset z 252 netopýrů se podařilo zachránit z opuštěné budovy v Jablonci. „V této budově k masivním úhynům docházelo opakovaně i v minulých letech. Na nutnost zabezpečení rozbitých oken jsme majitele upozorňovali, bohužel k nápravě nedošlo," dodala Hancvenclová.

Vzácného a kriticky ohroženého jeřába popelavého srazil v březnu kamion v Desné. Zachránit se ho podařilo i díky okamžité pomoci kolemjdoucích přímo na místě. „Naštěstí si ho všimli lidé, mezi nimiž byla i sokolnice, která se nebála sice otřeseného, ale velmi nebezpečného impozantního ptáka odchytit a přivézt na naši smluvní veterinární kliniku,“ řekla Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice.

Jeřáb měl díky velkému štěstí jen drobné oděrky. „Již druhý den se v ARŠE dostatečně vzpamatoval, proto jsme jeřába s pomocí ornitologů vypustili na vhodnou lokalitu,“ dodala Hancvenclová.

Deset let zakázaný jed

Každý rok také v Arše řeší případy otrávených ptáků, kteří ale v drtivé většině případů otravu nepřežijí. Hned na Nový rok se ale jedno otrávené káně zachránit podařilo. „Káně bylo okamžitě po nálezu předáno kolegům na veterinární kliniku, kde mu lékařka pokusně aplikovala protijed. Druhý den káně stálo na nohou, během dne se zcela vzpamatovalo a po několika dnech mohlo být vypuštěno,“ uvedla vedoucí záchranné stanice.

Káně se podle ní otrávilo karbofuranem, který je ale u nás už víc než deset let zakázaný. „Stále jeho vlivem jen v České republice uhynou desítky dravých ptáků.“

Do Archy se také dostávají užovky zamotané do sítí na ochranu keřů proti ptákům. „V jeden jediný červencový den jsme ihned po sobě řešili dva telefonáty z různých míst se zcela totožným obsahem. Nálezci volali, že se jim na zahradě zamotala užovka do sítě chránící borůvky proti ptactvu. Pro jednu užovku jsme jeli do Jablonce nad Nisou, pro druhou do zahrádkářské kolonie v Liberci. Po odstranění sítěk a ošetření jsme oba hady ale mohli naštěstí vypustit,“ popsala Hancvenclová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archa Liberec

Štítky archa, zoo, liberec, záchranná stanice, netopýři, jeřáb, ptáci, Ruprechtice, popelnice, Jablonec nad Nisou, Noemova archa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní rok Archy. Sražený jeřáb, otrávené káně i stovky mrtvých a umírajících netopýrů u popelnic v Ruprechticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.