Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Hejnicích vyroste jen polovina plánovaných domů. Záměr zhatily výsledky průzkumu

Město Hejnice plánovalo výstavbu přibližně deseti domů v lokalitě Skalní město. Vzhledem k závěrům hydrogeologického průzkumu bude muset plány radikálně zmenšit, a to až o polovinu. Poptávka po novém bydlení v Hejnicích přitom roste.

Rodinné domy tak v budoucnu vyrostou maximálně v západní části louky u silnice naproti současné zástavbě. Podle původních plánů měly domy s přilehlými pozemky zabrat většinu louky. Nových domů tu bude podle dispozic a rozložení čtyři až sedm. „Vedení města na základě výsledků hydrogeologického a biologického průzkumu a také po jednání s pověřenými orgány rozhodlo, že upraví zastavovací studii pouze na západní část,“ sdělil redakci starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

„Samozřejmě, že mě částečně mrzí, že jsme z vlastního pozemku, kde nemusíme řešit dohodu s dalšími subjekty, nemohli nabídnout potřebným více pozemků. Ale naprosto respektuji, že tam určitá silná zástavba není vhodná. Od začátku jsem hlásil, že jsme představili pouze návrh, že nejdůležitější slovo budou mít povinné posudky, a hlavně rozhodnutí pověřených orgánů a ochrany přírody, kterými se musíme řídit,“ hodnotí závěry průzkumu Demčák.

Původní záměr zastavěného území. Přeškrtaná část zahrnuje oblast, kde domy nakonec nevyrostou

Město podpoří zadržování vody

Původní návrh zastavovací studie připravovalo město ve spolupráci s architektem několik měsíců a poté jej předložilo veřejnosti. Proti plánu výstavby se tehdy postavila iniciativa Zachraňme mokřad, která vytvořila i petici. „Voda, která se na území bezesporu nachází, má být dle návrhu svedena do dvou nádrží, či tůní. Podle našeho mínění se ale tímto zásahem zásadně změní funkčnost tohoto unikátního místa, a proto jsme oslovili několik odborníků – architektů, biologů a ekologů, aby vypracovali alternativní návrhy využití současného zanedbaného mokřadu,“ uvádí autoři petice. K aktuálnímu vývoji ohledně zástavby se autoři zatím nevyjádřili.

Louka, na které chtěly Hejnice svůj původní záměr uskutečnit, je skutečně zamokřená. Jak ale vyplývá i z hydrogeologického průzkumu, mokřad zde není původní a přirozený. „Fakt, že Hejnice i daná lokalita se nachází v CHKO Jizerské hory neznamená, že veřejný prostor bude zanedbáván pod záminkou zachování mokřadu, který je zde – viz výše - nepřirozenou a rizikovou anomálií,“ stojí v hydrogeologickém průzkumu vytvořeném Romanem Vybíralem.

Přesný počet domů, který by měl na západní straně vyrůst, včetně finálního řešení by dle předpokladů mohl být znám v druhé polovině roku.

Ten také městu doporučil, aby s místem nakládalo jinak, než doposud. „Neboť především v souvislosti jeho nevyhovujícím odvodněním, neúdržbou, náletovým zarůstáním, rozšiřujícími se individuálním skládkováním stavebního i organické materiálu především na západě lokality se z něj již nyní stal nevyužitelný městský pozemek, jehož retenční objem se postupně snižuje, což v konečném důsledku může znamenat riziko pro dolní část Skalního města,“ popisuje zpráva o výsledcích průzkumných prací. Vedení Hejnic má tak v plánu tuto část louky upravit, ale zároveň zachovat a podpořit v jisté míře současný trend zadržování vody v krajině.

Nyní tak město nechá vypracovat zastavovací studii pro západní část, která by mohla být hotová v polovině roku. „Následně bude předána pověřeným orgánům k projednání a návrhu připomínek, které jistě vzejdou,“ komentuje starosta. Ještě před prodejem pozemků by mělo dojít ke zmíněné úpravě nezastavěné části. Díky tomu by mohli místní živočichové během úprav přejít na volné pozemky a poté se vrátit zpět, aniž by byli ohroženi výstavbou.

Hejnice zřejmě brzy dosáhnou stop stavu

I nadále tak budou Hejnice čelit problému s nedostatkem míst pro bydlení. Nyní budou muset začít zpracovávat možnosti výstavby domů v jiné lokalitě. Zde má ale dle Demčáka město pouze minoritní podíl pozemků, ostatní pozemky vlastní čeští i zahraniční soukromníci. A zatím není jasné, zda je budou vůbec chtít prodat. „Je to jediná další rozvojová plocha,“ podotýká Demčák s tím, že skoro každý týden se na město hlásí zájemci o bydlení a výstavbu. „Takže názor, že je lepší stavět další bytové domy, se v této krajině nezdá být většinový. Škoda jen, že toto často hlásí lidé, kteří bydlí ve vlastním rodinném domku a ostatním vnucují byt v „paneláku“. “

Moc šancí na rozšiřování už tak Hejnice nemají. Starosta k tomu dodává: „Bylo nám řečeno, že Hejnice nebudou nikdy nafukovací a další rozvoj již směrem k horám a lesům nebude dovolen, takže dosáhnou svého stop stavu.“

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Hejnice, mapy.cz

Štítky Liberecký, Liberecko, Hejnice, bydlení, dům, průzkum, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hejnicích vyroste jen polovina plánovaných domů. Záměr zhatily výsledky průzkumu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.