Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sklářství zažívá krušné časy. Přesto se firmy nevzdávají a bojují

Ač se může zdát, že koronavirus má největší dopad na restauratéry a majitele ubytovacích zařízení, vládní nařízení a z nich plynoucí omezení se promítají i na bižutérním průmyslu. V regionu pod Ještědem přitom sklářství a bižuterie tvoří nedílnou součást historie i turistického ruchu.

V Libereckém kraji se nachází několik desítek autorů, škol a firem, které se zabývají zpracováním skla a bižuterie. Nalezneme zde výrobce vinutých perlí, kovové bižuterie, vánočních dekorací, skleněných figurek, křišťálových svítidel i rokajlové bižuterie nebo autorských šperků. Ti všichni se musí poslední měsíce vypořádávat s řadou omezení nebo sníženými příjmy.

Každá společnost se s aktuální situací snaží vypořádat podle svého. Mezi nejznámější české výrobce zpracovávající sklo patří na severu Čech bezesporu Preciosa. „Současná pandemie má samozřejmě dopad i na společnost PRECIOSA ORNELA. V návaznosti na platná vládní nařízení byla přijata nezbytně nutná interní opatření za účelem ochrany zdraví zaměstnanců při zachování kontinuity výrobních/obchodních procesů, byť v omezeném rozsahu,“ sděluje Eva Jansová, právník společnosti Preciosa.

Pro některé firmy jsou velkou komplikací omezení v oblasti cestovního ruchu, jelikož turisté patří mezi významné odběratele. Preciosy se ale tato omezení příliš nedotýkají. „Aktuálně platná opatření, jež omezují aktivity v cestovním ruchu, nemají na naši společnost významný dopad,“ komentuje Jansová. Oproti tomu podle Kateřiny Březovské, mluvčí jablonecké firmy AG PLUS je turismus s bižutérním průmyslem výrazně propojen. „Jde o spojité nádoby. Ve chvíli, kdy se turisti vrátí do regionu a budou nakupovat bižuterii, i výroba bižuterie si bude opět zpevňovat svoje místo na trhu, konstatuje Březovská.

Některé firmy musely propouštět, jiným se dařilo

Jablonecká společnost AG PLUS založená před bezmála třiceti lety patří k těm firmám, které v důsledku koronaviru musely snížit stavy. Podle mluvčí byla navíc výroba bižuterie ohrožena již před koronavirovou krizí, a to dlouhodobě levnými výrobky od čínské konkurence. Dále k tomu doplňujeá: „Proto je situace o to horší. Důsledkem může být úplná ztráta zájmu o studium tohoto řemesla a tím problémy spojené do budoucna, kdy nebudou na trhu kvalifikovaní zaměstnanci. I naše firma už musela přistoupit k propouštění, bohužel jsme museli částečně propustit i některé pasířky, které jsou pro náš obor klíčové. Doufáme, že to byla poslední etapa propouštění a že výroba bižuterie, která má dlouholetou tradici, v našem regionu zůstane, i přes všechny problémy, zachována. A pokračuje: Situace, kdy většina obchodů je zavřených kvůli striktním koronavirovým opatřením, velmi ovlivnila naši výrobu, naši zákazníci neobjednávají, protože koneční spotřebitelé si to nemají kde koupit a současně neutrácí peníze za tyto zbytné produkty, kterými bižuterie je.

Oproti tomu poměrně mladá firma Lasvit, která má v Libereckém kraji své sídlo v Novém Boru na Českolipsku, výrazné propady nezaznamenala. „Situace není jednoduchá, ale naštěstí jsme výpadky obratu způsobené odložením zejména hotelových projektů byli schopni vykompenzovat větším množstvím realizovaných rezidenčních projektů. LASVIT je sklářská a designerská společnost a z toho hlediska je situace posledních měsíců pro nás stabilní. Dopady pandemie koronaviru jsme na našich hospodářských výsledcích nepocítili. To je například způsobeno tím, že se nekonaly výstavy a necestovalo se, komunikace se zákazníky tudíž probíhala online. Díky tomu jsme mohli na nákladech ušetřit,“ uvádí majitel Lasvitu Leon Jakimič.

Velký úspěch sklidila v loňském roce firma Lasvit se svým novoborským sídlem. Skleněný dům obdržel ocenění v soutěži Památka roku, Stavba roku i Stavba roku Libereckého kraje.

Lasvitu se navíc v loňském roce dařilo natolik, že v určitých oblastech společnost dokonce rostl. „Je to patrné například u rezidenčních projektů či kolekcí. Lidé a naši zákazníci se rozhodli si zvelebit své domy a byty, protože mnohem častěji pracují z domova,“ vysvětluje Jakimič.

Podle něj pandemie zasáhla různé firmy více a jiné méně. Například Lasvitu pomáhá rozmístění zákazníků po celém světě. Většina společností se se současnou situací snaží vyrovnat a nelehké období přečkat. „Je zřejmé, že každá firma nejen v oblasti skla a bižuterie musí překonávat značné obtíže, avšak v současné době nemám k dispozici informace, jež by svědčily o likvidaci některé z obchodních společností zabývající se výrobou uvedených komodit,“ informuje zástupkyně Preciosy. Jak uvedl předseda Svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček pro Jablonecký měsíčník, bižutérní průmysl překonal jen v novodobé historii již několik krizí. 

Budoucnost je zatím nejasná

Aktuálně lze jen stěží odhadovat, jaký bude vývoj v oblasti sklářství a bižuterie v následujících měsících. „Další vývoj sklářského a bižuterního průmyslu je nyní skutečně těžké predikovat. Věříme, že i tato oblast ustojí nepříznivou situaci a plynule přejde do lepších časů,“ dodává Jansová. K vizi se vyjadřuje i Leon Jakimič: Pandemie koronaviru pravděpodobně ovlivní i sklářský průmysl. Nicméně, my v LASVITu věříme v tradici, řemeslo a kreativitu ve smyslu vytváření něčeho nového, unikátního. V našem oboru čas ukáže, jak významně ovlivní covidový rok další budoucnost oboru.“

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, koronavirus, bižuterie, sklářství, Liberecký kraj, Lasvit, průmysl, Preciosa, Ještěd, pandemie covidu-19, Leon Jakimič, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklářství zažívá krušné časy. Přesto se firmy nevzdávají a bojují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.