Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Luxusní sportovní areál v Jakuszycích bude dokončen ještě letos. Ocení ho i Češi

V Jakuszycích roste moderní multifunkční sportoviště na světové úrovni. Dokončeno by mělo být dle předpokladů letos na podzim. Jeho výstavbu kvituje i nedaleký Harrachov

Projekt za více než 142 milionů polských zlotých, v přepočtu tedy bezmála 820 milionů korun, by měl nabídnout perfektní zázemí nejen pro biatlonisty. Podle polských médií by měl areál být dokonce nejmodernější sportovištěm svého druhu v celé střední Evropě.

Centrum pro profi závodníky i hobby sportovce

Jakuszyce jsou oblíbeným nástupním místem do běžeckých tras nebo na výlety i mezi českými turisty. Příhraniční a zároveň jedno z nejznámějších běžeckých center v Polsku je vzdálené jen kilometr od českých hranic a necelých pět kilometrů od Harrachova.

Výstavba rozsáhlého sportovního areálu je jednou z největších současných investic v Dolnoslezském vojvodství. Biatlonové a běžecké středisko by mělo nabídnout celoroční využití. A to zdaleka nejen pro vrcholové sportovce. Ambiciózní projekt rozhodně nezahrnuje jen nezbytnou střelnici a zázemí pro sportovce v podobě luxusních šaten a prostoru pro servismany. V „nových“ Jakuszycích by měly být i inline dráhy, bazén, hotel s kapacitou bezmála 200 míst, wellness centra, tělocvičny, hala na míčové sporty nebo fotbalové hřiště. A chybět by nemělo ani muzeum zimních sportů. „Dolnoslezské Centrum Sportu v Jakuszycích by mělo sloužit návštěvníkům po celý rok,“ potvrzuje mluvčí kraje Andrea Fulková.

Ambice Poláků sahají až po nejvyšších soutěžích. Rádi by zde v budoucnu uspořádaly například Světový pohár v biatlonu. Jakuszycké Centrum Sportu by mělo splňovat kritéria Mezinárodní lyžařské federace i Mezinárodní biatlonové unie.

Výstavba moderního sportovního centra by mohla být přínosná i pro Čechy, kteří sem míří v lítě i v zimě. Podle Vladimíry Černé ze Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu v Harrachově vypravují do Jakuszyc v běžné zimní sezoně skibusy třikrát denně. Rozsáhlý projekt má i u vedení Harrachova zelenou. „Výstavbu areálu v Jakuszycích vnímáme dlouhodobě pozitivně. Jakuszyce určitě postupně zvyšují atraktivitu celého regionu,“ říká starosta Harrachova Jaroslav Čech.

Harrachov udržuje s vedením Sklarszke Poreby dlouhodobě velice přátelské vztahy. „Veškerá jednání ohledně Jakuszyc zaštiťuje její starosta Stanislav Graf. Vztahy jsou přátelské a Harrachov má průběžně informace o dalším postupu výstavby,“ komentuje spolupráci místostarosta Harrachova Tomáš Vašíček.

Modernizace se dočká i harrachovský areál

Podle informací ze zahraničního tisku probíhá výstavba dle harmonogramu navzdory komplikacím v souvislosti s pandemií koronaviru.

Na tento projekt by navíc na české straně mohla navázat obnova harrachovského běžkařského areálu. Studie proveditelnosti by měla být vyhotovena ještě tento měsíc. Projekt by měl zahrnovat nejen revitalizaci běžeckých tratí, ale také skokanských můstků. „Po dokončení rekonstrukce areálu pro klasické lyžování a můstků se nabízí spolupráce s Dolnoslezským lyžařským centrem,“ uvádí hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj, ETC Architekci, szklraskaporeba.pl

Štítky Liberecký, Jakuszyce, sport, lyžování, biatlon, Poslko, Harrachov, stavba, projekt, Polsko, pandemie covidu-19, střední Evropa, Mezinárodní lyžařská federace, sportovní areál, Mezinárodní biatlonová unie, Světový pohár v biatlonu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luxusní sportovní areál v Jakuszycích bude dokončen ještě letos. Ocení ho i Češi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.