Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jablonci začali odvážet sníh z ulic, už ho není kam odhrnout

V Jablonci začali odvážet sníh z ulic, chodníků a zastávek městské dopravy. V podhorském městě napadl více než metr sněhu a na mnoha místech už ho nebylo kam odhrnout. Sníh odvážejí nákladní auta na deponii, tedy určené místo, za městskou sportovní halou, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

V Jablonci je zimní údržba technicky i finančně náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Rekordní byla zima 2018/2019, která stála Jablonec 25,3 milionu korun. Zimní údržbu tehdy prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit kvůli přívalům sněhu, které nedokázaly technické služby zvládnout. Z ulic tehdy muselo dát město odvézt více než 8300 tun sněhu.

„Protože přestalo sněžit, začali jsme odvážet sníh z Mírového náměstí," řekl vedoucí správy komunikací Martin Černý. Sníh je podle něj potřeba odvézt také ze dvora městské policie, z okolí městského divadla, Eurocentra a také od přechodů v ulici Generála Mrázka a na Horním náměstí. Hromady sněhu brání i v rozhledu při výjezdu ze Staré Osady do ulice Československé armády nebo na křižovatkách v Revoluční a Palackého ulici.

Technické služby také začaly s postupným úklidem parkovišť na sídlištích. Upozorňují na to tabule, které žádají obyvatele, aby úklid sněhu umožnili a přeparkovali své vozy. Řidiči to ale často ignorují a parkují i na zákazech stání nebo u kontejnerových stání. „Apeluji na všechny Jablonečany, aby důsledně sledovali značky a dodržovali je. Škodí tím hlavně sami sobě - neodklizený sníh brání složkám IZS v průjezdu nebo svozové firmě v odvážení odpadků," vyzval obyvatele města primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Podle ředitele městské policie Michala Švarce je znát, že hodně lidí zůstává kvůli covidu doma. „Na sídlištích je mnoho aut, u nichž je patrné, že dlouho nevyjela," uvedl. Na špatně parkující vůz mohou lidé upozornit na lince 156. Za nerespektování dopravního značení typu zákaz stání nebo zastavení s dodatkovou tabulkou "ZA SNĚHU" hrozí podle něj hříšníkům až dvoutisícová pokuta. Pokuta až 10 tisíc korun hrozí těm, kdo budou ze soukromých pozemků házet sníh na veřejné komunikace, včetně chodníků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky počasí, silnice, správa, sjízdnost, Jablonec, Martin Černý, Jiří Čeřovský, Michal Švarc, ODS, Československá armáda, Mírové náměstí (Litoměřice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci začali odvážet sníh z ulic, už ho není kam odhrnout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.