Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Horolezec spadl z ledu v nepřístupném terénu Velkého Štolpichu a zranil se. Pomohla Horská služba

Horská služba zasahovala v neděli u zraněného horolezce v oblasti Velkého Štolpichu v Jizerských horách. Horolezec spadl z velkého kusu ledu a nebyl schopný pohybu. Záchranáři muže pomocí lanové techniky dostali až na cestu a poté k sanitce, muž skončil v jablonecké nemocnici.

Skupina horolezců odeslala výzvu o pomoc do aplikace Záchranka. „Skupinu jsme ihned kontaktovali a z hovoru vytěžili potřebné informace. Jelikož byl zraněný v nepřístupném terénu, připravili jsme se na technický zásah a vzali s sebou potřebný materiál,“ popsali horští záchranáři na sociálních sítích.

Na místo se vydali dva záchranáři z Bedřichova a dva z Jizerky. U cesty už na ně čekal jeden z horolezců, který je ke kamarádovi dovedl. „Zraněný měl po pádu velkého kusu ledu zhmožděniny na levém boku, dolní končetině a nebyl tak schopný samostatného postupu. Zraněného jsme ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a pomocí lanové techniky dostali zpět na cestu ke svoznému prostředku a dále do Bedřichova, kde již čekala sanita RZP ZZSLK, která zraněného převezla do Jablonecké nemocnice,“ dodala Horská služba.

Podle horské je oblast Velkého Štolpichu v zimě u horolezců velmi oblíbená, protože se tam nachází několik sektorů vhodných pro ledolezení. „Pro nás to není první zimní zásah ve zmíněné oblasti,“ uzavřeli záchranáři.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky horská služba, jizerky, velký štolpich, horolezec, Jizerské hory, Bedřichov, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezec spadl z ledu v nepřístupném terénu Velkého Štolpichu a zranil se. Pomohla Horská služba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.