Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stát zapomněl na očkování strážníků. Zřejmě se oočkují společně s policisty

Státní strategie počítá s očkováním všech členů IZS v první skupině. Problém je v tom, že vláda zapomněla na strážníky městské policie. Ti totiž nejsou členy integrovaných složek, ale pouze podpůrnou skupinou. Podle předpokladů ale budou v Libereckém kraji proočkováni společně s dalšími záchrannými složkami.

Státní strategie sice počítá s očkováním členů IZS během ledna a února. Ve strategii je ale doslova uvedeno, že se jedná: „o poskytovatele zdravotnické záchranné služby, Policii ČR, HZS ČR a jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí kraje jednotkami požární ochrany.“ Do těchto skupin městská policie nepatří.

Městská policie přitom logicky spadá do skupiny lidí, která s nákazou každý den přichází do kontaktu. To ostatně potvrzuje i Daniela Bušková, mluvčí Městské policie Liberec. „Riziko setkání s osobou s nemocí covid-19 je pro strážníky vysoké, protože při výkonu služby řeší nejen porušování právních norem, při kterém se potkávají s větším počtem lidí, ale zároveň pomáhají při zákrocích hasičům, či záchranné službě,“ komentovala Bušková. Příkladem může být zásah libereckých strážníků z 21. ledna. Tehdy hlídka pomáhala záchranné službě snášet pacienta, u kterého byl později zjištěn COVID-19.

Podle aktuálních informací by měli být strážníci oočkování společně s policisty. „Je pravdou, že zprvu nebyli strážníci vůbec zařazení v očkovací strategii. Po intervenci ze strany městských a obecních policií a podle posledních informací a zveřejněných dokumentů vyplývá, že strážníci jsou zařazeni ve skupině 1B společně s policisty ČR,“ dodala mluvčí MP Liberec s tím, že zatím ale není vůbec známo, kdy nastane čas samotného očkování.

Pro Liberecký kraj je nyní prioritou naočkování seniorů a zdravotníků. „Prosím o pochopení. Opravdu je potřeba nejdříve naočkovat seniory nad 80 let, pak klienty v pobytových službách a poté zdravotníky. Musíme zajistit průchodnost nemocnic,“ komentoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Aktuálně navíc musí již očkování obdržet druhou dávku vakcíny.

Podobně řeší situaci i v ostatních krajích

Před stejným problémem stálo i několik dalších krajů v České republice. Mezi prvními do své strategie očkování zařadil strážníky Karlovarský kraj. „Jde o to, že podle nějakého zákona jsou státní policisté zaměstnanci státu a městští strážníci zase zaměstnanci města. Proto zřejmě došlo k tomu pochybení. My jsme je ale začlenili v ostatním záchranným složkám a budeme je očkovat rovněž prioritně,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

A podobně k problému přistoupil i Královéhradecký kraj. „Počítáme s očkováním strážníků městské policie ve chvíli, kdy budou očkováni příslušníci složek IZS,“ řekl Hradecké Drbně mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, očkování, strážníci, městská policie, strategie, obecní policie, Liberecký kraj, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor, Liberec, Česko, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Jdeto

No to je jako přepravni kontrola musi do plný vozů MHD a nikoho to nezajímá.

Středa, 27. ledna 2021, 10:07Odpovědět

Stát zapomněl na očkování strážníků. Zřejmě se oočkují společně s policisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.