Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hráz na Černé Nise by mohla být opravena na podzim. Náklady se vyšplhají na 20 milionů

Rozsáhlá rekonstrukce koruny hráze na bedřichovské přehradě, která začala již v roce 2017, by mohla být letos konečně dokončena. Ani v létě se ale přes hráz zatím nedostanete.

Opravy hráze na Černé Nise, která je zároveň nejvýše položenou přehradou v Čechách, komplikují nejen klimatické podmínky, kvůli kterým se dá na hrázi pracovat jen přibližně šest měsíců v roce. Již pár měsíců po zahájení oprav se objevily problémy s původním zhotovitelem, firmou Navimor. „Rekonstrukce začala v dubnu a na podzim vyhlásila firma úpadek. Novým zhotovitelem se po dalším výběrovém řízení stala společnost Integra Stavby a.s., které bylo staveniště předáno v únoru 2019,“ sdělila redakci mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Původně měly být práce dokončeny na podzim 2020. Podle nového termínu by mohlo být hotovo letos před zimou.

Za dalším zpomalením stojí komplikace, na které se přišlo až během oprav. „Některé části hráze byly v horším stavu, než se očekávalo,“ řekl již dříve hrázný Petr Noswitz.

Po odbourání pilířů přemostění bezpečnostního přelivu se ukázalo, že kamenný obklad má prakticky nulovou soudržnost s podkladem. „Proto nebylo možné na něj instalovat podskružení nezbytné pro nové přemostění bezpečnostního přelivu,“ komentovala Bendová s tím, že tento stav nebylo možné odhalit v rámci přípravných prací.

Navýšení prací, které nebyly v původním projektu, se projevily i na konečné ceně. Ta se ze 17 milionů vyšplhala na 20,9 milionů.

Nejprve tak bylo nutné opravit vrchní část bezpečnostního přelivu. Tato část je již dokončena a v následující sezóně, která by dle předpokladů mohla začít v květnu, bude vybudováno nové přemostění.

Kostky přidají hrázi na kráse

Na korunu hráze se navíc vrátí kostky, které zde byly původně. Nahradí tak dosavadní železobetonovou desku. „Deska, která byla na koruně hráze vybudována v 50. letech minulého století, vykazovala poruchy, které způsobovaly zatékání do koruny hráze. Proto bylo rozhodnuto o rekonstrukci a zároveň o navrácení původního "kamenného" charakteru hráze, který přehrada měla v roce 1905, kdy byla dokončena,“ doplnila mluvčí Povodí Labe.

Během loňské zimy se hráz alespoň provizorně otevřela. Letos to ale kvůli chybějící mostovce nebylo možné. Turisté i sportovci si tak budou muset počkat na dokončení oprav.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Zbranek/AZ fotky

Štítky Liberecký, hráz, Bedřichov, Černá Nisa, podzim, přehrada, oprava, Povodí Labe (státní podnik), Česko, Integra stavby, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hráz na Černé Nise by mohla být opravena na podzim. Náklady se vyšplhají na 20 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.