Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Boj o zahrádky ve Wintrově ulici. Zahrádkáři si s městem vyměňují otevřené dopisy

Místo zahrádek protipovodňový park. To je jádro sporu, který se rozhořel mezi vedením města a zahrádkáři z kolonie ve Wintrově ulici v Liberci. Zahrádkáři o zahrádky logicky přijít nechtějí, město zase argumentuje tím, že Liberec musí být chráněn před povodní, a právě oblast kolonie je ideálním pro možnost vylití Nisy z koryta. Oba tábory si nyní vyměnili otevřené dopisy a zahrádkáři se chystají také na čtvrteční zastupitelstvo.

Otevřený dopis zahrádkářů

Vážený pane Šolci, 

se zájmem jsme vyslechli tiskovou konferenci po radě města, kde jste plány na likvidaci zahrádkářské kolonie ve Wintrově ulici označil za v podstatě technickou otázku a očividně se domníváte, že to tímto smetete se stolu. I primátor Zámečník mluvil o tom, že se jedná o „zbytečně vyhecované téma.“

Opravdu se domníváte, že vaše veřejné proklamace v médiích, zůstanou bez odezvy? Natáčíte reportáže u zahrádek, během měsíce se to několikráte objeví v místních médiích a dokonce se mluví o tom, že by první etapa, kam spadá právě Wintrova ulice, měla být realizována do dvou let. Jasně mluvíte o likvidaci kolonie. To si odpověď žádá a v petici, kterou vám předáme, naleznete již více než 500 podpisů od lidí, které vaše kroky přímo poškodí.

Snažíte se celé téma bagatelizovat a zlehčovat pouze tím, že se jedná o „věcné téma“, avšak snaha vyhnat téměř sedmdesát zahrádkářů není pouze technická věc, ale něco bytostně politického. Když jsme se dozvěděli, co se na nás chystá, hledali jsme pochopitelně někoho, kdo nás vyslechne. Takto funguje demokracie a u libereckých Pirátů jsme nalezli pomocnou ruku, díky za ní.

Šokovala nás předvedená arogance moci, kdy jsme se o chystaných protipovodňových opatřeních dozvěděli z médií a ne přímo od města. Očividně pro město není Základní organizace Českého zahrádkářského svazu partnerem, se kterým by stálo za to mluvit. Nejsme holt bohatá firma, ale pouze občané města.

Nespokojíme se s tím, že aktuální to bude až za dva tři roky. Zahrádkářství je o spojení člověka s půdou, které je třeba budovat. Strom roste pět let, než začne plodit, včelstva je nutné opečovávat dlouhodobě, hezké prostředí nebudujete na rok, ale pro stálé užívání. Nehodláme chodit na zahrádky se strachem, kdy přijde od města výpověď.

Primátor si byl dozajista plně vědom, jak moc nevýhodnou smlouvu s městem máme, kdy výpovědní lhůta je stanovena na tři měsíce! Jak nám pak mají znít slova primátora, že se o tom zahrádkáři dozví včas? To je vyjádření technokrata, který sice dodrží smlouvu, ale lidský rozměr opomíjí, o slušnosti ani nemluvě.

Stojíte-li skutečně o uklidnění zahrádkářů, dejte nám lepší smlouvu, pokud nechcete zahrady odprodat, což by bylo nejlepší.

Celá kolonie je postavená na navážce a písku. Místní lidé si zahrádky kdysi vybudovali sami, včetně silnice, kterou město už třicet let nechává chátrat. Z nehezkého a nestabilního břehu vybudovali pěkné, úrodné a kvetoucí místo. Nebýt práce místních lidí, nebyla by Wintrova ulice tak hezká a klidná. Spousta zahrádkářů užívá zahrady již třetí generaci. Je to tradice, která stojí za to zachovat.

I ve světle chronického nedostatku financí, kterým město trpí, nám přijde minimálně zvláštní pouštět se do akce, která je odhadnutá na více jak 100 mil a kde vznikne nutnost udržovat zeleň, což ročně bude stát nemalé peníze.

Kvitujeme snahy města o vytvoření takových úprav a opatření, které povedou k větší bezpečnosti a komfortu občanů města při případných budoucích záplavách. Nicméně rádi bychom vstoupili do předpokládaných úprav jako partner města k tvorbě těchto plánů.

Dovolíme si uvést zásadní argumenty pro zachování zahrádkářské kolonie ve stávajícím stavu.

  1. Zahrádky jsou v tomto místě „od nepaměti“, již více než půl století a kultivují místní prostředí a dělají z něj v pravdě klidný úsek města, vyhledávaný Liberečany k rekreaci a odpočinku.
  2. Již jednou, asi před 11 lety, došlo k vypovězení zahrádkářů z kolonie a mělo to velmi negativní dopad na místo. Lidé opustili své zahrady, kde léta hospodařili, a jediné co se stalo, bylo zpustnutí udržovaných zahrad. V místě se šířila kriminalita – dealeři a uživatelé drog a stahovali se tam ve velké míře i lidé bez domova.
  3. Nyní je to šest let, co se povedlo zahrádkářům domoci se vrácení zahrad a za tu dobu se vzhled místa radikálně změnil k lepšímu. Zanedbaná pole plná náletů se proměnila ve vzhledné zahrady. Nespočetné hodiny práce a prostředků, které do toho zahrádkáři svépomocí vložili, je opravdu znát a z Wintrovy ulice se opět stalo místo, kam se lidé vracejí. Je to cennější ještě o to, že se jedná o ulici v blízkosti centra města a přesto je tu klidný kout.
  4. Po znovuoživení zahrad jsme se potýkali s nemalými problémy s bezdomovci a „feťáky“. Blízkost centra a přitom relativní odlehlost, měla za následek, že právě tyto živly zde nalezly prostor, čímž velmi znepříjemňovali život místním lidem. Tím, že jsou zahrádky pravidelně užívané, povedlo se nám, za cenu velkých strastí, tyto kriminálníky vyhnat.
  5. Máme naprosto odůvodněné obavy, že pokud se zahrady zruší a i pokud by se zde vybudoval jakýsi park, stane se toto místo opět prostorem pro drogovou kriminalitu, což, ani jako zahrádkáři, ani jako zároveň místní obyvatelé nechceme.
  6. Existence zahrádkářské kolonie přináší městu každý rok finanční obnos. Kdežto zbudování a hlavně pak následná údržba parku, bude město stát nemalé prostředky, které se mohou použít jinde.
  7. Za více než 50 let existence kolonie se nikdy nestalo, že by se Nisa vylila z koryta. A to ani v roce 2010, kdy došlo k ničivým povodním v kraji. Možnost záplav tu je tedy spíše teoretická, než akutní.
  8. Zahrádkáři jsou největší spolkovou organizací v ČR a město by k nim mělo přistupovat zodpovědně. Spolky kultivují veřejné prostředí a obnova občanského života je v zájmu všech obyvatel města, kraje i celé země. Naše základní organizace zastupuje 67 zahrádkářů a jejich rodiny, žijeme, tvoříme a aktivně kultivujeme nám svěřené místo. Zastání máme i u místních obyvatel, kteří se se zahrádkáři do značné míry překrývají a tvoří nedílný celek.

Věříme, že předeslané argumenty ovlivní rozhodování zastupitelů města a že naše základní organizace bude přizvána k jednání o územním plánování.

S pozdravem

Za ZO ČZS Liberec2

Pavel Mraček

Předseda ZO

Protipovodňovému parku mají ve Wintrovce ustoupit zahrádky. Stáhnou se sem drogově závislí, vadí zahrádkářům

Na sedmdesát zahrádkářů přijde o své zahrádky ve Wintrově ulici v Liberci. Důvodem je plánovaná výstavba protipovodňového parku v lokalitě, kterému zahrádky mají ustoupit. O záměru města se přitom zahrádkáři dozvěděli z Libereckého magazínu,...

Odpověď náměstka Jiřího Šolce

Vážený pane Mračku, děkuji Vám za otevřený dopis a dovolte mi tedy na něj otevřeně odpovědět.

Na prvním místě bych Vás chtěl ujistit o mém osobním porozumění, které pro situaci zahrádkářů mám, sám se také o malou zahrádku starám. Nicméně nepíši Vám jako soukromá osoba, ale jako náměstek pro technickou infrastrukturu se zodpovědností za mnoho věcí, mj. i za přípravu ochrany města Liberec před rizikem povodní.

Dovolte mi krátký úvod, který by možná dotčené zahrádkáře nemusel zajímat, ale protože předpokládám, že většinově mají bydliště v Liberci, zajímat by vás to mohlo a mělo.

Když jsme po nástupu do funkcí v závěru roku 2018 připravovali přehled co je a co není připraveno, byl pro mne nepříjemným zjištěním fakt, že město Liberec nemá připravenou vůbec žádnou koncepci (natož projektovou dokumentaci) ochrany města před povodněmi. Podkladových materiálů, povodňových map, matematických modelů bylo dost, analytická práce s nimi však žádná. Zde byl prostor pro skutečné politické rozhodnutí, po kterém ve Vašem dopise voláte a to, zdali Liberec CHRÁNIT x NECHRÁNIT před rizikem povodně.

My jsme se touto situací zabývali a rozhodnutí Rady města bylo jednomyslné – CHRANIT naše město a jeho občany. Začali jsme tedy s pomocí odborné společnosti připravovat potřebnou dokumentaci, a to v tomto v pořadí: ANALÝZA-STUDIE PROVEDITELNOSTI-NÁVRH ETAPIZACE. Zatímco ZDALI CHRÁNIT je politické rozhodnutí, JAK CHRÁNIT je rozhodnutí ryze odborné. Materiály jsou k dispozici k prostudování zde. Tím se dostáváme k situaci v Ulici Winterova.

Co se nám podařilo dohledat, minimálně posledních 60let město vnímalo „problematičnost“ místa a nutnost se „nějak“ na povodně připravit. Proto území nebylo nikdy zastavěno nebo privatizováno. V územním plánu z roku 1985 (ing.arch. Ulmann obr 1) platném uzemním plánu z roku 2002 (ing.arch. Drdová obr 2) či v novém návrhu (ing.arch. Plašil 2020) nejsou zahrádky oficiálně zaneseny, vždy se jedná o zelenou plochu zatíženou rozlivem vody. Správně by tam tedy zahrádky a jejich stavby nikdy neměly být, ale tak přísný já nechci být.

Aniž bychom museli zabíhat do podrobných odborných debat, ono je to pochopitelné. Winterova je jedním z nejníže položených míst v našem městě, argumenty o tom že tu voda nikdy nebyla - NEOBSTOJÍ, jen s velkým štěstím naše město minula katastrofa v roce 2010, kdy nejvíce vody spadlo na severozápadní část Jizerských hor nad Hejnice a Raspenavu. Napršet stejné množství vody na jihovýchodě, tedy nad Jablonec n. N. a Bedřichov, odnesl by to nechráněný Liberec během několika hodin. Pro stále pochybující, běžte se kdykoliv podívat, jak hluboko v korytě je hladina řeky Smědé v Raspenavě a podívejte se na fotky, kde byla voda v roce 2010. Při srovnatelné povodni by ve Winterově ulici řeka Nisa vystoupila z koryta a brala by všechny ploty, chatičky, stromy a houpačky, toto vše by pod mostem Londýnská vytvořilo hráz, která by bránila vodě a voda by (dle odborných modelů) zaplavila celé spodní centrum města (Fügnerova, Barvířská, Široká a atd ….). Voda by zde způsobila nedozírné majetkové škody a ohrozila lidské životy v lokalitách, kde žije odhadem 5tis lidí.

Živlu vody se dá bránit dvojím způsobem, buďto se dá postavit nevzhledná betonová zeď (likvidace zahrádek) anebo se vodě rozšíří koryto v podobě náplavky aneb povodňového parku (likvidace zahrádek). Jediné co by nevedlo ke zrušení zahrádek je rezignace na politické rozhodnutí CHRÁNIT X NECHRÁNIT Liberec před povodněmi.

Jakkoli chápu a ctím práci opozice „upozorňovat a kritizovat“, nechce se mi věřit, že by Piráti skutečně stáli o to zastavit práce na přípravách projektových prací na ochranu města Liberce před povodněmi. Piráti do Zastupitelstva města Liberce zatím nekandidovali, věřím, že až na ně břemeno odpovědnosti dolehne, poupraví svůj názor. Ono nedělat NIC je snadné a příjemné …. pro vás zahrádkáře by to znamenalo klid a, když to dobře půjde, nějaké roky pohody. Kolik? Neumím říct a raději neodhaduji. Počasí je nestabilní a klima se mění. Rozhodně bych ale po letech nic nedělání nechtěl být u toho, až to přijde.

Závěrem: Vážení zahrádkáři, pane předsedo, ochranu před povodněmi platí stát z prostředků Ministerstva zemědělství. Celá složitost a náročnost procesu přípravy projektové dokumentace, povolení, administrace dotace atd. vám zajištuje ještě minimálně 2-3 roky pokojného užívání. Mezitím se budeme snažit ve vedení města pro vás identifikovat nové pozemky v nezastavěných a výhledově alespoň 30let nezastavitelných plochách tak, abychom vám je mohli k zahrádkaření nabídnout. Doufejme, že se do té doby na nás žádná povodeň nepřižene. 

Jiří Šolc, náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie, člen Rady města a Zastupitelstva města Liberec

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti Liberec

Štítky zahrádky, Liberec, povodně, wintrova, povodeň, kolonie, otevřený dopis, Lužická Nisa, Jiří Šolc, Česká pirátská strana, Raspenava, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Piráti nejsou zrovna důvěryhodná strana, na moři už jsem jich taky pár potkal. Co raději stranu pro obyvatele a malé a střední živnostníky? Stranu, která místo malicherného politikaření podporuje návrat Království českého, návrat rozumu, tradic a prosperity do všech korunních českých zemí?

Pátek, 29. ledna 2021, 11:55Odpovědět

Boj o zahrádky ve Wintrově ulici. Zahrádkáři si s městem vyměňují otevřené dopisy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.