Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přes přibývající zákazy jsou hory plné lidí. Obrovský zájem je o apartmány i celé chalupy

Začaly jarní prázdniny a o pobyt v Jizerkách je obrovský zájem. A to i přes další zákazy a doporučení, která platí od sobotní půlnoci. Penziony a hotely jsou uzavřené, lidé ale vzali útokem apartmány, byty i celé chalupy. Policie také o víkendu řešila případ, kdy byl otevřený jeden z hotelů, u kterého také jezdil vlek.

Nejen v Jizerských horách a západních Krkonoších panují ideální sněhové podmínky, podle provozovatelů zřejmě nejlepší za posledních deset let. Na sjezdovkách leží až 90 centimetrů prašanu, střediska jsou ale zavřená a vláda dokonce ode dneška zpřísnila opatření a zastavila i lanovky, které mohly ještě v pátek přepravovat alespoň pěší a běžkaře. Od návštěvy hor to ale lidi neodradilo.

„Lidé se na nás stále obracejí, zkoušejí to, hledají ubytování, musíme je ale odmítat, nejde to, nechceme mít průšvih," řekla Lenka Kostlánová z rokytnického infocentra. Pro spoustu majitelů zejména menších penzionů je ale podle ní uzavření ubytování pro rekreanty vážný problém. „Z příjmů za zimu žijí třeba sedm osm měsíců," poznamenala. I ona sama žije už měsíce z rezerv. „Moje měsíční náklady jsou zhruba dvacet tisíc, dostávám na náhradách asi 15 tisíc a zbytek musím dát z úspor," dodala Kostlánová, která je ráda, že podniká ve vlastním objektu.

Rokytnice je největším zimním střediskem v Libereckém kraji, nabízí bezmála 22 kilometrů sjezdových tratí. Podle Českého statistického úřadu je ve městě 82 hotelů a penzionů se zhruba 3200 lůžky. Podle starosty Petra Matyáše (Starostové pro Liberecký kraj) je ubytovací kapacita díky chalupám a apartmánům ve skutečnosti až dvojnásobná. „V tuhle chvíli jsou chalupy plné majitelů a známých majitelů, to platí i pro apartmány a možná i pro některé penziony," řekl starosta, který se obává zvýšených nákladů za odpady a úklid. Na poplatcích za ubytování přitom zřejmě město moc nevybere. „Ti lidé to nepřiznají," dodal.

Ztráty sčítá i Spartak Rokytnice, který provozuje areály Horní Domky a Studenov. „Celý týden až do čtvrtka jsme připravovali areál Horní Domky na otevření. Upravili jsme sjezdovky, dostříkali jsme technickým sněhem místa, kde víme, že je na jaře míň sněhu. Rozvezli jsme po kopci bezpečnostní prvky, plůtky, matrace, stáhli jsme zasněžovací techniku, aby nepřekážela na sjezdovkách, a ve čtvrtek nám řekli, že nás nepustí," řekl ředitel tamního areálu Vít Pražák, který už příliš nevěří, že se tuto sezonu zimní střediska ještě rozjedou. Pro skiareál podle něj každý den mimo provoz znamená ztrátu v řádech milionů.

Policie už také řeší případ otevřeného hotelu v Harrachově, ve kterém bylo ubytovaných 70 lidí. A v provozu byl i hotelový vlek a lidé lyžovali. Policie dostala upozornění od místních. „Všichni hosté byli v hotelu údajně na služební cestě, takže jsme si vyžádali doklady a věc vedeme jako přestupek v rozporu s nařízením vlády," řekla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Policie v horách po celý víkend prováděla kontroly. Celkem jich bylo 368, z toho osm hotelů. Žádný jiný prohřešek ale neodhalili. 

Kvůli zavřeným vlekům lidé ještě více objevují běžecké lyžování, do hor vyráží na jednodenní výlety. Nedělní ideální počasí vylákalo do stopy jen v Jizerských horách tisíce lidí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky rekreace, koronavirus, reality, hory, Liberecký, hotel, byt, chalupa, Jizerské hory, jarní prázdniny, Krkonoše, Český statistický úřad, Starostové pro Liberecký kraj, Spartak Rokytnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James K

To znamená další odklad investic do sedačky a zasněžování na Studenově, v pr**** jsou i plány na propojení střediska s Harrachovem (letní i zimní provoz). Spartak na to prostě nemá kvůli silné korupci a kvůli krizi ještě dlouho mít nebude. Nechte Rokytnici dýchat a prodejte Studenov soukromníkovi, který je schopen investic. Závisí na tom nejenom pracovní pozice v obci a podnikání místních, ale i větší infrastrukturní projekty jako by byla rekonstrukce bývalé historické Textilky. Investoři vidí, jaké jsou podmínky v Rokytnici, také si tyto věci dvakrát rozmyslí. Vraťte Spartaku jeho původní účel, čím byla podpora sportu místních. Vyzívám město, aby přestalo tomuto soukromému subjektu jít na ruku (Začal bych například vlastním provozováním parkovišť pod sjezdovkami, město by dostalo do kasy statisíce, dnes bohužel pozemky pronajímá akciovce víceméně zadarmo).

Neděle, 7. února 2021, 15:35Odpovědět

Přes přibývající zákazy jsou hory plné lidí. Obrovský zájem je o apartmány i celé chalupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.