Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Turówu se má těžit až do roku 2044. Nová petice žádá českou vládu, aby na Polsko podala žalobu

V tichosti a bez oznámení české vládě a veřejnosti včetně místních požádala polská státní společnost PGE o prodloužení těžby uhlí v dole Turów nedaleko českých hranic až do roku 2044. S informací přišlo Greenpeace s tím, že o pokračování těžby usilovala společnost ve stejné době, kdy probíhala složitá jednání zástupců české a polské strany s cílem nalézt řešení mezinárodního sporu. Nová petice tak nyní žádá českou vládu, aby polskou stranu žalovala.

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Poláci chtějí těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obyvatelé z pohraničí se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i hluku a prachu nebo propadů půdy. Voda se přitom v této lokalitě ztrácí dlouhodobě.

Česko v minulosti podalo kvůli dolu Turów oficiální podnět Evropské komisi, který je předstupněm k žalobě na Polsko. Komise na konci prosince potvrdila, že Polsko při rozšiřování dolu směrem k českým hranicím porušilo evropskou legislativu. „Žádost o povolení k další těžbě do roku 2044 přitom těžební firma opět staví na stejných problematických a nezákonných procesech, které Česká republika i Evropská komise kritizují,“ uvedl Luboš Pavlovič z Greenpeace. 

Podle Sousedského spolku Uhelná a Greenpeace ČR je proto nyní žaloba na nelegální rozšíření dolu nevyhnutelná. „Bohužel PGE a polské úřady neustále v otázce vztahu dolu Turów vůči svému okolí razí politiku “po nás potopa”. Myslí jen a pouze na své vlastní ekonomické zájmy. To, že je jejich průmyslová oblast Turów obklopena z drtivé většiny územím dvou dalších členských zemí EU, je evidentně absolutně nezajímá. A ještě se nám snaží vsugerovat, že až jednou svůj polský územní appendix kompletně vydrancují, budeme jim vděční, když důl definitivně naší vodou zatopí," myslí si Daniel Gabryš z Uhelné. 

Ode úterý mohou lidé na stránkách Greenpeace ČR a Sousedského spolku Uhelná www.spoluproklima.cz/stopturow/ podepisovat petici, která českou vládu k podání žaloby vyzývá. „Žaloba přitom nemá být namířena proti Polsku jako státu či jeho obyvatelům, ale proti postupu polské státní firmy PGE a místních úřadů, které její kroky umožňují," dodal Pavlovič.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto uhelna.eu

Štítky ČR, Polsko, uhlí, energie, ekologie, Turów, Liberecký kraj, Greenpeace, Důl Turów, Vláda ČR, těžba, petice, žaloba, Česko, Evropská komise, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turówu se má těžit až do roku 2044. Nová petice žádá českou vládu, aby na Polsko podala žalobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.